Naslovna » Poslovne vijesti » 2 35 miliona KM za sufinansiranje samozapošljavanja

2 35 miliona KM za sufinansiranje samozapošljavanja

image
Vlada KS

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojila je Listu nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uvjete za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja-2014. po Javnom pozivu objavljenom 11. jula.

Cilj ovog programa, kako je naglašeno, je pružanje mogućnosti samozapošljavanja nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, a koji imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnim djelatnostima i koji do sada nisu koristili sredstva kantonalne Službe ili Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Dvije ili više osoba može se udružiti, a ukoliko to učine, svako od njih će samostalno dobiti sredstva koja se u zbiru prebacuju na novoosnovani privredni subjekt.

Za realizaciju ovog Programa Službi za zapošljavanje KS bilo je na raspolaganju 2.358.000 KM koje će na osnovu kriterija za vrednovanje pristiglih aplikacija dobiti 262 nezaposlene osobe.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić donijet će pojedinačne odluke o ispunjavanju uvjeta za svakog pojedinačnog aplikanta s poukom o pravnom lijeku, nakon čega će JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” s nezaposlenim osobama zaključiti ugovore o sufinansiranju samozapošljavanja.

Vlada je usvojila i Listu poslodavaca koji ispunjavaju uvjete za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme, te će sredstvima od 2.941.000 KM biti zaposleno 483 pripravnika, saopćila je danas Press služba Kantona Sarajevo.

Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila Izvještaje o poslovanju kantonalnnih javnih preduzeća “Tržnice i pijace”, “Rad”, “Sarajevogas”, “Park”, “Toplane Sarajevo”, “Vodovod i kanalizacija”, “Pokop”, i “Gras” kao i izvještaje o poslovanju javnih preduzeća “Butmir”, “Skenderija”, “ZOI ‘84”, “Veterinarska stanica”, “Sarajevošume” i “Televizija Sarajevo” za 2013. godinu te ih uputila Skupštini Kantona na izjašnjavanje.

/Fena

Izvor: 2 35 miliona KM za sufinansiranje samozapošljavanja

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>