Naslovna » Financijska tržišta » Azijske burze blago porasle dolar pod pritiskom

Azijske burze blago porasle dolar pod pritiskom

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,2 i 0,6 posto.

Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, dok je dolar pod pritiskom jer ulagači s oprezom čekaju nova makroekonomska izvješća koja će pokazati kojim tempom jača američko gospodarstvo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,2 i 0,6 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru i Australiji pali su, pak, oko 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto.

Pozitivno je na azijske ulagače utjecao blagi, ali ipak rast cijena dionica na Wall Streetu u petak. No, trguje se oprezno dok se čekaju novi makroekonomski podaci koji će pokazati u kakvoj je formi američko gospodarstvo i koji bi mogli osjetno utjecati na smjer tržišta.

S najvećim nestrpljenjem čeka se izvješće o zaposlenosti u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je broj zaposlenih u lipnju porastao za 213 tisuća. Bio bi to peti mjesec zaredom kako zaposlenost raste za više od 200 tisuća, što nije zabilježeno još od početka 2000. godine.

To pokazuje da se najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja od oštrog pada u prvom tromjesečju. No, čini se, sporije nego što su analitičari prognozirali.

Uskoro u SAD-u počinje i sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća. Ulagači su oprezni jer je niz kompanija smanjio procjene svojih financijskih rezultata, pa odnos između dosad objavljenih negativnih i pozitivnih najava iznosi 4,2 naprema 1, što je iznad dugoročnog prosjeka od 2,6 naprema 1.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom još od polovice prošloga tjedna, kada je objavljeno da je američko gospodarstvo u prvom kvartalu potonulo 2,9 posto, najviše u posljednjih pet godina, što znači da će kamate u SAD-u najvjerojatnije još dulje vrijeme ostati niske.

Jutros je u jednom trenutku dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, zaronio na 80,10 bodova, najnižu razinu od 21. svibnja.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 101,26 jena, najnižu razinu u pet tjedana, dok je u petak iznosio 101,40 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće na razinama od petka, oko 1,3645 dolara.

Tečaj eura prema 'japancu' skliznuo je, pak, sa 138,40 jena, koliko je iznosio u petak, na 138,20 jena.

Izvor: Azijske burze blago porasle dolar pod pritiskom

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>