Naslovna » Financijska tržišta » Azijske burze pod pritiskom dolar stabilan

Azijske burze pod pritiskom dolar stabilan

U Singapuru i Australiji burzovni su indeksi blago porasli, dok se u Južnoj Koreji, Indiji i Kini zbog blagdana danas ne radi.

Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, jer su ulagače razočarali slabi gospodarski podaci iz Kine i oštar pad europskih burzovnih indeksa nakon nedovoljno detaljne prezentacije novih poticajnih monetarnih mjera Europske središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, zaronivši na novu najnižu razinu u tri tjedna, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale oko 0,7 posto.

U Singapuru i Australiji burzovni su indeksi blago porasli, dok se u Južnoj Koreji, Indiji i Kini zbog blagdana danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,1 posto, oslabivši šesti dan zaredom, pri čemu je zaronio na novu najnižu razinu u četiri mjeseca. Taj je indeks na putu gubitka četvrti tjedan zaredom, a u tom je razdoblju potonuo oko 8 posto.

Azijske ulagače zabrinuo je jučerašnji pad najvažnijih europskih burzovnih indeksa, od londonskog FTSE-a do frankfurtskog DAX-a, za više od 1,5 posto, jer je ulagače razočarala Europska središnja banka (ECB).

Doduše, njezin predsjednik Mario Draghi kazao je jučer, nakon redovne sjednice, kako će ECB početi kupovati pokrivene obveznice sredinom listopada, a vrijednosnice s pokrićem u imovini (ABS) tijekom četvrtog tromjesečja.

Međutim, očekivali su se točni iznosi tih programa kupnje. U anketi Reutersa analitičari su procjenjivali da će ECB najaviti kupnju ABS-a i pokrivenih obveznica u iznosu od 200 milijardi eura u idućih godinu dana.

„Draghi je potvrdio da će ECB kupovati vrijednosnice tijekom iduće dvije godine, ali je razočarao jer nije otkrio iznose tih programa. To pokazuje da su čelnici ECB-a odlučili pričekati razvoj događaja“, kaže Azad Zangana, ekonomist u tvrtki Schroders.

Dodaje da su ulagači očekivali odlučnije poteze ECB-a jer dosadašnje mjere monetarne politike nisu potaknule kreditiranje, što je nužno za oporavak gospodarstva eurozone i poticanje inflacije kako bi se suzbili deflacijski pritisci.

Ipak, pad azijskih burzovnih indeksa nije oštar, jer im je podrška stigla s Wall Streeta, gdje su jučer cijene dionica ostale gotovo nepromijenjene.

„Premda su indeksi na Wall Streetu jučer uspjeli nadoknaditi početne gubitke i trgovanje završiti gotovo nepromijenjeni, ulagači nisu spremni riskirati zbog niza loših vijesti“, kaže Gary Yau, analitičar u banci Credit Agricole.

Ulagači su suzdržani zbog prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, ali i novih loših makroekonomskih pokazatelja iz Kine.

PMI indeks uslužne djelatnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu skliznuo je u rujnu s 54,4 na 54 boda, što predstavlja najsporiji rast tog indeksa u osam mjeseci.

I na valutnim se tržištima danas trguje oprezno jer ulagači nisu spremni značajnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno danas i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu otvoreno oko 215.000 novih radnih mjesta, nakon što je u kolovozu broj zaposlenih porastao za skromnih 142.000.

Budu li podaci znatno bolji nego što se procjenjuje, to bi moglo podržati tezu o ranijem nego što se očekivalo povećanju kamata Feda, što bi dodatno podržalo američku valutu.

U opreznom trgovanju tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se na jučerašnjim razinama od oko 108,80 jena.

Cijena eura prema dolaru također je gotovo nepromijenjena u odnosu na jučer – kreće se oko 1,2660 dolara.

Izvor: Azijske burze pod pritiskom dolar stabilan

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>