Naslovna » Financijska tržišta » Azijske burze porasle dolar ojačao

Azijske burze porasle dolar ojačao

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 8,30 sati bio u plusu više od 2 posto.

Foto: Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem snažnom rastu indeksa na Wall Streetu, nakon dobrih poslovnih rezultata kompanija i vijesti o mogućim novim poticajnim mjerama Europske središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 8,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,7 i 1,1 posto.

U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 8,30 sati bio u plusu 1 posto.

Dobro raspoloženje na azijskim tržištima ponajviše se zahvaljuje jučerašnjem rastu S&P 500 indeksa na Wall Streetu četvrti dan zaredom, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata niza kompanija u trećem tromjesečju.

Tržište je potaknula i vijest da Europska središnja banka (ECB) razmatra mogućnost kupovanja korporativnih obveznica, što je podržalo rast cijena dionica na europskim burzama.

U ponedjeljak je ECB počela kupovati osigurane obveznice, što je, zajedno s kupnjom osiguranih vrijednosnih papira (ABS), dio programa za poticanje rasta gospodarstva i sprječavanje deflacije u eurozoni.

Najviše su jutros skočile cijene dionica na Tokijskoj burzi jer su ulagače ohrabrili i podaci o 6,9-postotnom rastu japanskog izvoza u rujnu, što je najveći rast u posljednjih sedam mjeseci.

To je potaknulo nadu da se potražnja u svijetu, ipak, blago oporavlja, nakon usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

A na valutnim se tržištima dolar othrvao pritiscima kojima je bio izložen posljednjih dana.

Jutros je njegov tečaj prema japanskoj valuti dosegnuo 106,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,35 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2820 na 1,2725 dolara.

Izvor: Azijske burze porasle dolar ojačao

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>