Naslovna » Financijska tržišta » Azijske burze porasle dolar ojačao

Azijske burze porasle dolar ojačao

Pozitivno je jutros na tržišta utjecala i vijest da će kineska središnja banka ubrizgati oko 32,6 milijardi dolara novih kratkoročnih kredita u pet do šest srednje velikih banaka kako bi podržala likvidnost i pružila podršku rastu gospodarstva.

Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno skočile, nadoknadivši dio prošlotjednih gubitaka, što se zahvaljuje oporavku Wall Streeta u petak, nakon dobrih američkih gospodarskih pokazatelja i poslovnih rezultata kompanija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 3,6 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,5 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,3 posto, nakon šest tjedana neprekidnog pada.

Azijske ulagače ohrabrio je snažan rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja i poslovnih rezultata niza američkih kompanija.

Od 81 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, dobit njih 64 posto nadmašila je očekivanja analitičara, što je više od prosjeka u posljednjih 20 godina. To je ublažilo strahovanja ulagača da će slabost globalnog gospodarstva naštetiti poslovanju kompanija.

Zbog toga su analitičari i povećali procjene zarada. Tako u novoj anketi Reutersa procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile 6,9 posto veću dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast zarada za 6,5 posto. Prihodi bi, pak, trebali porasti 3,8 posto.

Azijske ulagača ohrabrili su i dobri makroekonomski podaci iz SAD-a. U rujnu je porastao broj odobrenih građevinskih dozvola i započetih gradnji kuća, dok je raspoloženje potrošača u listopadu dosegnulo najvišu razinu od polovice 2007. godine, zahvaljujući padu cijena goriva i oporavku tržišta rada, a unatoč strahovanju od širenja ebole.

Pozitivno je jutros na tržišta utjecala i vijest da će kineska središnja banka ubrizgati oko 32,6 milijardi dolara novih kratkoročnih kredita u pet do šest srednje velikih banaka kako bi podržala likvidnost i pružila podršku rastu gospodarstva.

Ovoga tjedna bit će objavljen podatak o rastu kineskog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju, a očekuje se da će biti najsporiji u više od pet godina.

"Tu injekciju svježeg novca shvaćamo kao poruku vlasti da u njihovom fokusu nisu više toliko mjere protiv korupcije koliko rast gospodarstva, što je poticajno za tržište", kaže Kyoya Okazawa, direktor u banci BNP Paribas u Tokiju.

No, ipak smatra da je današnji skok cijena dionica više tehnička korekcija, nakon oštrog pada proteklih tjedana, nego posljedica promjena u fundamentima.

I drugi analitičari upozoravaju da negativni čimbenici koji su prošlih tjedana izazvali pad cijena dionica nisu sasvim nestali.

"Kako se bliži Noć vještica, tržištu prijete duhovi koji će ostati prisutni vjerojatno dulje vrijeme. A ti duhovi su slabost gospodarstva eurozone, zabrinutost u vezi razvoja situacije nakon što američki Fed ukine programe kupnje obveznica i strahovanja od širenja ebole", kaže Hiroyuki Nakai, strateg u Tokai Tokyo Research Center.

A na valutnim se tržištima dolar oporavlja nakon pada dva tjedna zaredom, izazvanog špekulacijama da bi američka središnja banka mogla odgoditi zaoštravanje monetarne politike zbog slabosti globalnog gospodarstva.

Već u petak dolar se ponešto oporavio, jer su te špekulacije splasnule nakon podataka koji ukazuju na stabilan rast najvećeg svjetskog gospodarstva, a jutros je njegov uspon nastavljen.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo je 107,35 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 106,85 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula na 1,2745 dolara, dok je u petak iznosila 1,2760 dolara.

Izvor: Azijske burze porasle dolar ojačao

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>