Naslovna » Financijska tržišta » Azijske burze porasle dolar stabilan

Azijske burze porasle dolar stabilan

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, unatoč jučerašnjem padu indeksa na Wall Streetu.

Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, unatoč jučerašnjem padu indeksa na Wall Streetu, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine.

U 7,30 sati burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Šangaju bili su u plusu između 0,1 i 0,7 posto. U Južnoj Koreji su cijene dionica blago pale, dok se u Japanu zbog praznika danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja burzovni su indeksi bili pod pritiskom zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, što je bila posljedica slabijih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta nekretnina.

Međutim, ulagače je ohrabrilo izvješće HSBC banke, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u rujnu porastao s 50,2 na 50,5 bodova, što je bolji podatak nego što se očekivalo.

Jučer su svjetska tržišta bila pod pritiskom upravo zbog toga što se očekivao pad PMI indeksa na samo 50 bodova, razinu koja odvaja jačanje od slabljenja aktivnosti.

„Nakon slabih pokazatelja iz kolovoza, na financijskim tržištima prevladala je teza o oštrom usporavanju rasta kineskog gospodarstva. No, današnji podatak odagnao je ta strahovanja“, kaže Annette Beacher, direktorica u tvrtki TD Securities, koja ističe kako je u trećem tromjesečju PMI indeks u prosjeku iznosio 50,9 bodova, a u prethodnom kvartalu 49,6 bodova.

Posljednjih su dana pod pritiskom bile cijene sirovina, jer su se ulagači plašili slabljenja potražnje, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina.

No, nakon boljih od očekivanja pokazatelja iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva, oporavile su se i cijene sirovina. Terminska cijena nafte skočila je jutros 40 centi, na 91,25 dolara po barelu.

Porasle su i cijene kovina, što je potaknulo rast cijena dionica rudarskih kompanija, na što ukazuje i skok australskog ASX indeksa, u kojemu je nekoliko takvih kompanija, za 0,5 posto.

A na valutnim je tržištima jutros mirno. Tečaj dolara prema 'japancu' kreće se oko 108,80 jena, koliko i jučer u ovo doba, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo 109,46 jena, najvišu razinu u šest godina.

Dolar je stabilan i prema europskoj valuti, pa se cijena eura kreće na jučerašnjim razinama od oko 1,2850 dolara, nedaleko 1,2814 dolara, najniže razine u 14 mjeseci.

Izvor: Azijske burze porasle dolar stabilan

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>