Naslovna » Financijska tržišta » Banke počele godinu profitom

Banke počele godinu profitom

image
Foto: Arhiv

Slovenački bankarski sektor je poslije neto gubitka u 2014. godini od 75,2 miliona eura, u januaru ove godine ostvario neto zaradu od 30,2 miliona eura, ali je ona bila manja 14,3 odsto nego u januaru prošle godine.

Profit prije oporezivanja slovenačkih banaka u januaruu je bio 33,2 miliona, pokazao je izvještaj centralne banke Slovenije, a prenijela agencija STA.

Rezultatima sa početka godine doprinjeo je značajan pad troškova na ime smanjenja vrijednosti imovine, koji su u januaru iznosili 9,5 miliona eura, u odnosu na prošlogodišnji mjesečni prosijek od čak 50 miliona eura.

Neto prihodi od kamata su u januaru iznosili 63,2 miliona eura, 8,6 odsto manje u odnosu na isti mjesec lani, dok su ostali prihodi istovremeno pali 4,1 odsto na 32,4 miliona eura.

Ukupna sredstva kojima upravljaju slovenačke banke porasla su u januaru 0,7 odsto na mjesečnom nivou, ali i pala 3,8 odsto na godišnjem i iznosila su 39 milijardi eura.

Kreditiranje kompanija van bankarskog sektora smanjeno je 10,6 odsto na godišnjem nivou, dok je ukupno kreditiranje kompanija palo 18,3 odsto, a kreditiranje domaćinstava je mirovalo.

Izvor: Banke počele godinu profitom