Naslovna » Financijska tržišta » Bh. bankari upoznali se s novim propisima Evropske centralne banke

Bh. bankari upoznali se s novim propisima Evropske centralne banke

image
ECB / Arhiv

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) u saradnji s revizorsko – konsultantskom kompanijom Ernst & Young održalo je prezentaciju o temi „Provjera kvaliteta aktive” u skladu s metodologijom Evropske centralne banke.

Glavni cilj prezentacije bio je da se bh. bankarski i finansijski sektor upozna s novim zahtjevima i propisima Evropske centralne banke, te da se lokalne banke i regulatori pripreme za provjere kvaliteta aktive po navedenim standardima.

– Ova aktivnost predstavlja nastavak našeg edukacijskog programa zasnovanog na međunarodno priznatoj metodologiji s ciljem da kroz ovakve i slične prezentacije i edukativne aktivnosti nastavimo raditi na jačanju kapaciteta lokalnih risk profesionalaca u bankarskom i finansijskom sektoru, kao i njihovom približavanju standardima EU-a – izjavio je Amar Brkan, generalni sekretar UPRMBiH.

Direktor Ernst & Young d.o.o. Sarajevo Maja Hafizović izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da konsultanti – revizori svojim djelovanjem i uloženim naporima mogu značajno doprinijeti tržištu kroz proaktivno djelovanje, promovisanje transparentnosti i dijalog u saradnji sa klijentima, regulatorima, investitorima, ali i ostalim interesnim stranama.

Seminar su realizovali renomirani predavači kompanije EY iz Republike Češke, Hrvatske i Srbije s bogatim internacionalnim bankarskim iskustvom u pripremi i provođenju procesa „Provjera kvaliteta aktive“.

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini jedno je od 40 svjetskih priznatih partnera Global Association of Risk Professionals (GARP-a) za razvoj, promociju i unaprjeđenje funkcije risk menadžmenta.

Prezentaciji je prisustvovalo više od 40 učesnika, uključujući predstavnike banaka, regulatora i međunarodnih organizacija, saopćeno je iz Sberbanke BH.

/Fena

Izvor: Bh. bankari upoznali se s novim propisima Evropske centralne banke