Naslovna » Politika » Budimir: Vlast nema interes da provede reviziju privatizacije jer ne želi djelovati protiv sebe

Budimir: Vlast nema interes da provede reviziju privatizacije jer ne želi djelovati protiv sebe

image

Ukoliko u oktobru bude izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Živko Budimir, aktuelni predsjednik FBiH i prvi čovjek SPP, insistiraće na očuvanju države BiH i ustavnom uređenju po uzoru na normalne države, jer samo državne institucije mogu garantovati jednakost svih građana u BiH.

“Normalno ustavno uređenje znači jedan predsjednik države, vlada BiH, vrhovni sud BiH, te formiranje resornih ministarstava neophodnih za priključivanje EU. Takođe, vizija nam je i regionalni princip, odnosno četiri multinacionalne regije u BiH definisane na geografskim i ekonomskim osnovama”, precizirao je Budimir, gostujući u emisiji “Specijal – Izbori 2014”, koju vodi i uređuje Sanjin Bećiragić.

Upitan da li je utopija vjerovati u BiH kao državu sa jednim predsjednikom, vladom, te bez entiteta, Budimir odgovara pitanjem: “Zar je utopija vjerovati da Živko Budimir može štititi interese Bošnjaka, Hrvata, Srba i svih građana u BiH? Zar je utopija vjerovati da svaki pošten i čestit čovjek može jednako gledati na ljude bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost?”.

Do političkog pomirenja u BiH, ističe, još nije došlo, niti je ono blizu onoga što je interes građana ove zemlje. Smatra da treba biti izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH jer rezultati dosadašnjih predstavnika hrvatskog naroda nisu ohrabrujući.

“Dosadašnji hrvatski članovi Predsjedništva dolazili su iz stranke koja je 17 godina na vlasti, a Dragan Čović je na njenom čelu od 2002. godine. Dosadašnji rezultati nisu ohrabrujući, jer pozicija hrvatskog naroda slabi.  Ne može se isključiti odgovornost HDZ BiH, jer su ovoj političkoj partiji ljudi davali povjerenje da gradi BiH i unutar toga poziciju Hrvata”, poručuje Budimir.

Osim slabljenja pozicije hrvatskog naroda, dotakao se i povezanosti HDZ BiH, SNSD i SDA sa kriminalom u UIO BiH.

“Bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević uhapšen je u akciji ‘Pandora’, zbog koruptivnih krivičnih djela organizovanog kriminala, carinskih i poreskih utaja, pranja novca… On je bio kandidat SDA, a njegovo imenovanje podržale su HDZ BiH i SNSD. Postavlja se pitanje zbog kojeg razloga su ga ove stranke podržale, zašto nisu reagovale i spriječile institucionalnu korupciju u BiH”, upozorava Budimir.
Aktuelnoj vlasti zamjera nelegalne privatizacije, visok nivo korupcije, te činjenicu da nije radila na izgradnji povjerenja među ljudima, već jačala nepovjerenje i ukazivala na krivicu drugih, pokušavajući sebe amnestirati.

“Privatizacija je provedena pod instrukcijom aktuelne vlasti. Dosadašnja vlast koja je sudjelovala u korupcijskim aferama nema interesa provesti reviziju privatizacije. Borba protiv korupcije gotovo nije dala rezultate, jer im nije u interesu da djeluju sami protiv sebe”, mišljenja je Budimir.

Politički predstavnici, zaključuje, pljačkali su svoj narod.

Osvrnuo se i na činjenicu da je prošle godine bio osumnjičen za uzimanje mita u procesu pomilovanja, ističući da niti jedan konkretan dokaz nije bio priložen nadležnim institucijama. Tvrdi, radilo se o politički montiranom procesu. Upitan da li će i na koji način na njegovu kandidaturu uticati ova situacija, odgovara da mu je hapšenje pomoglo kao čovjeku, političaru i kandidatu u smislu vjerodostojnosti kao čovjeka i političara pred svim građanima.

Sličan slučaj je i hapšenje ministra Jerke Ivankovića Lijanovića dva dana pred početak izborne kampanje.

“Ne želim biti advokat porodice Lijanović u smislu da li su nevini ili krivi za ono što im se stavlja na teret. No, trenutak kada su uhapšeni ne može se posmatrati kao nemiješanje u političke procese u BiH”, smatra Budimir. Dodaje, prema informacijama kojima raspolaže, sve što je bilo urađeno u predmetu protiv Lijanovića bilo je raspoloživo tužilačkim organima BiH još tokom prošle godine.

“Mogu samo naslućivati zašto se toliko čekalo. Pretpostavljam da je bila namjera da se utiče na izborni rezultat Narodne stranke Radom za boljitak u korist onih kojima ova stranka uzima glasače, te u korist onih koji znaju da Boljitak sa njima ne bi pravila koalicije nakon izbora”, kazao je Budimir, ne želeći konkretno odgovoriti o kojim političkim opcijama se radi.

Jedna od tema razgovora bili su i protivkandidati za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Za Martina Raguža ističe da je ozbiljan čovjek i da imaju korektan odnos, koji do sada nije narušen političkim djelovanjem.

“Smatra da Raguž ima daleko manje šanse da pobijedi Čovića, nego što ih ja imam. Nedovoljno kvalitetan rezultat Raguža na ovim izborima imaće veće posljedice po njega nego po mene”, navodi Budimir. Da li će kandidatura Budimira i Raguža ići u korist Čovića, dodaje, pokazaće vrijeme.

“Da nisam uvjeren da nemam šanse za pobjedu na izborima, ne bih se kandidovao”, potcrtava Budimir.
Govoreći o Hrvatskom narodnom saboru (HNS), ističe da nema ništa protiv njegovog postojanja i funkcionisanja kao tijela koje će djelovati u interesu BiH, jačanja državnih institucija, jer samo one mogu garantovati jednakopravnost hrvatskog naroda.

“No, HNS kakav je danas nije ono što treba hrvatskom narodu. Privatizovan je od HDZ BiH i Dragana Čovića. Ovakav HNS više šteti nego koristi hrvatskom narodu u BiH”, kategoričan je Budimir.

Pogrešnim smatra prisustvovanje prvog čovjeka HDZ Hrvatske Tomislava Karamarka predizbornom skupu HDZ BiH.

“Političke stranke iz susjednih zemalja ne bi trebale aktivno učestvovati u političkoj kampanji u BiH”, poručuje Budimir.

Za kandidata Demokratske fronte Antu Popovića smatra da nema objektivne šanse da ostvari kvalitetan rezultat u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ne vjeruje da je Popović rezultat dogovora Željka Komšića i Dragana Čovića, već namjera da se DF pokaže kao multinacionalna stranka, budući da ima i kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Budimir naglašava da izjavom da je RS genocidna tvorevina nije želio pridobiti glasove bošnjačkih birača, nego da je to njegov iskreni stav i razmišljanje nakon istupa predsjednika RS Milorada Dodika u Srbiji.

“On je u susjednoj državi pred gotovo cijelom srbijanskom elitom rekao da će u RS vrlo brzo početi davati nazive institucijama, trgovima i ulicama po Ratku Mladiću, Radovani Karadžiću i ostalim generalima RS. Neki od njih su osumnjičeni, a neki osuđeni za ratne zločine. Takvim stavom Dodik na neki način prihvata da je RS stvorena na genocidu. Kako onda mi to drugačije da tumačimo, nego da je RS genocidna tvorevina”, pojašnjava Budimir.
Opasnim smatra savez SNSD i HDZ BiH koji, kako navodi, ima kumstvo u Beogradu. Na štetu je BiH i predstavlja opasnost za Hrvatsku.

Osvrćući se na potencijalni izborni Inženjering, Budimir ističe da proces izbor u BiH nije demokratičan u potpunosti.

“Dokaz tome je kupovina glasačkog tijela, ali i uhodane šeme po kojima se kreira izborni rezultat i manipuliše glasačkim listićima”, naglašava, između ostalog, Budimir.

POGLEDAJTE INTERVJU.

Izvor: Budimir: Vlast nema interes da provede reviziju privatizacije jer ne želi djelovati protiv sebe

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>