Naslovna » Financijska tržišta » Cijene nekretnina u Hrvatskoj

Cijene nekretnina u Hrvatskoj

Cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavljaju padati te su u svibnju pale za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanje na najvećem uzorku nekretnina. Samo u svibnju na Njuškalu je oglašeno čak 155 000 nekretnina.

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od čak 155 000 nekretnina oglašenih u svibnju 2015. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u usporedbi s cijenama u svibnju 2014. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen pad od 1 posto. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u svibnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za čak 7 posto.

Na godišnjoj razini rast cijena nekretnina, osim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja pokazuje rast u traženim cijenama nekretnina od 3 posto, zabilježen je i u Karlovačkoj županiji, gdje su cijene u odnosu na svibanj prošle godine više čak 8 posto. 

Većina županija na mjesečnoj razini pokazuje tendenciju pada u traženim cijenama, pri čemu je do najvećeg pada došlo u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje je iznosio 5 posto.
Osim u Dubrovačko – neretvanskoj, najviše cijene nekretnina su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su tražene cijene kvadrata prosječno iznad dvije tisuće eura.

Krapinsko-zagorska županija bilježi pad od čak 8 posto na godišnjoj razini.

Što se tiče ostalih županija s najnižim cijenama, situacija u svibnju je nepromijenjena; u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji su najniže tražene cijene kvadrata. U svibnju, prosječna cijena kuće u Požeško-slavonskoj županiji pala je ispod 400 eura po kvadratu.

I dalje najveću cijenu imaju nekretnine na Jadranu, posebice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je u svibnju 2015. godine prosječna cijena iznosila 2.141 eura po kvadratu za kuću te 2.472 eura po kvadratu za stan. 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji prosječne cijene kvadrata stana nastavile su rasti te je u svibnju zabilježen rast i za prosječne tražene cijene za kvadrat kuće.

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću u svibnju je iznosila 1.282 eura, što je pad od 8 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.591 eura, odnosno 2 posto niže u odnosu na isti mjesec u prethodnoj godini.

U Gradu Zagrebu cijene izrazito variraju kada analiziramo po općinama te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 967 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.029 eura po kvadratu za stan.

Razlike u  prosječnim cijenama još su veće u podjeli prema četvrtima, pri kojoj najviše cijene i dalje drže četvrti u središtu Zagreba, dok se u sredini raspona cijena nalaze Novi Zagreb –istok i Novi Zagreb- zapad.

Četvrti Tuškanac, Dolac, Šalata i Prekrižje imaju najvišu cijenu stanova po kvadratu, no i najskuplje četvrti u gradu Zagrebu bilježe pad cijene nekretnina u odnosu na prošlu godinu. Među njima, najveći pad prosječne cijene kvadrata stana bilježe Ribnjak,  Dedići i Voćarsko naselje. 

Među četvrtima s najnižom cijenom stanova po kvadratu, izdvajaju se rubni dijelovi Zagreba; Botinec, Brezovica, Savica-Šanci, Sopnica i Soblinec. Kvadrat stana u tim četvrtima kreće se ispod 1.000 eura po kvadratu.

Srednja cijena u Zagrebu se i dalje nalazi u četvrtima u Novom Zagrebu i Stenjevcu, koji su prema povezanosti sa centrom grada i sadržaju koji nude i dalje „best buy“ . Stan se u ovim četvrtima može naći po cijenama od 1.200 do 1.400 eura po kvadratu.

Velike su razlike cijena kuća u Zagrebu i okolici. Najskuplji kvadrat kuće nalazi se u općini Gornji Grad Medveščak, gdje je prosječna tražena cijena 2.468 eura po kvadratu. Najniže cijene kvadrata kuće nalaze se u općinama Gornja Dubrava, Sesvete i Zagreb – okolica, gdje se kvadrat može naći i po cijeni nižoj od 800 eura.

Od najskupljih gradova i mjesta u Hrvatskoj, najveći rast cijena na godišnjoj razini prisutan je u mjestu Sali (porast od 19 posto u odnosu na svibanj 2014.). Rast je također prisutan u mjestima Dubrovnik – okolica, Sutivan, Punat, Vrsar, Bol, Supetar, Seget te Mali Lošinj. U  ostalim mjestima cijene ili stagniraju, ili su u padu.

U svibnju 2015. godine po gradovima, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova u Hrvatskoj, najniže prosječne cijene kvadrata imaju Bjelovar, Sisak, Vinkovci i Vukovar, gdje je prosječna cijena kvadrata kuće niža od 500 eura.

Izvor: Cijene nekretnina u Hrvatskoj