Naslovna » Financijska tržišta » Crobexi na putu još jednog tjednog dobitka

Crobexi na putu još jednog tjednog dobitka

Od osam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Thinkstock

 Indeksi Zagrebačke burze blago su ojačali posljednja dva dana, a kako bi danas mogli zadržati dosegnute razine, to znači da su na putu dobitaka četvrti tjedan zaredom.

Od osam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,18 posto, na 1.927 bodova, a Crobex10 0,41 posto, na 1.099 bodova.

Redovni promet iznosio je 17,4 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna kuna više nego dan prije. Blok prometom povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je još 12,7 milijuna kuna, po cijeni od 350 kuna.

Najlikvidnija je jučer bila dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 3,1 milijun kuna prometa, uz rast cijene za 4,65 posto, na 24,07 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Zvijezde, s prometom od 1,62 milijuna kuna i rastom cijene za 3,9 posto, na 2.909 kuna.

Dionicom HT-a, pak, protrgovano je 1,59 milijuna kuna. Cijena joj je pritom ojačala 0,92 posto, na 165,52 kune.

Znatnije se trgovalo i redovnom dionicom Adrisa, kojom je ostvareno 1,58 milijuna kuna prometa, uz skok njezine cijene za 4,12 posto, na 379 kuna.

„Nakon slabijeg početka tjedna, Crobex je posljednja dva dana završio u plusu, pokrivši gubitke, te je u odnosu na protekli tjedan zasad u laganom plusu, za 0,26 posto, a Crobex10 za 0,66 posto“, kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci, ističući kako je trgovanje i dalje popraćeno nešto višom likvidnošću.

Rujan je, kaže, na domaćoj burzi bio obilježen najboljim rezultatima u ovoj godini. Osim rasta prometa od visokih 92,3 posto, Crobex se prvi put nakon svibnja 2013. našao iznad 1.900 bodova, ojačavši 3,6 posto u odnosu na kolovoz, navodi Obućina, koji i danas očekuje trgovanje slično jučerašnjem.

Na inozemnim burzama glavni američki i europski indeksi tjedan su obilježili minusima od 3 do 4 posto, a posebno treba istaknuti jučerašnji pad njemačkog DAX-a od 1,99 posto.

„Investitori nisu pozdravili odluke ECB-a s jučerašnje sjednice o zadržavanju kamatnih stopa na 0,05 posto i kupnjama pokrivenih obveznica, koje je najavio bančin predsjednik Mario Draghi“, kaže Obućina.

Od važnijih makroekonomskih pokazatelja u fokusu ulagača danas će biti izvješće o trgovini na malo za kolovoz u eurozoni te kasnije tokom dana podaci o zaposlenosti u SAD-u“, zaključuje Obućina.

Izvor: Crobexi na putu još jednog tjednog dobitka

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>