Naslovna » Poslovne vijesti » Cvijanović: Vlada konstantno više vraća nego što se zadužuje

Cvijanović: Vlada konstantno više vraća nego što se zadužuje

image
Željka Cvijanović

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da Srpska konstantno više vraća i servisira duga nego što ga uzima.

“Uporedo sa servisiranjem duga izvršavamo svoje obaveze, sva lična primanja – invalidnine, penzije i plate isplaćivani su redovno”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, jedino što nije ispoštovano jeste isplata starog duga od 13 miliona KM poljoprivrednicima, ali je ove godine obezbijeđeno 12 miliona KM za štetu u poljoprivredi od prošlogodišnjih poplava.

Ona je istakla da je podatak koji iznosi opozicija da Vlada svakodnevno Srpsku zadužuje sa jednim milionom KM nakaradan i nenormalan.

“Priča oko zaduženosti jedna je od omiljenih tema opozicije, ali ja tome ne pridajem nekog značaj”, rekla je Cvijanovićeva za Televiziju “Pink BiH”.

Prema njenim riječima, iako je prethodni period bio težak ne samo za Republiku Srpsku i BiH, nego i zemlje regije, i iako se Srpska suočavala sa ozbiljnim izazovima različite prirode, zadovoljna je radom Vlade, jer je odmah nakon konstituisanja krenula u intenzivnu aktivnost predlaganja i donošenja određenih zakonskih rješenja.

“Nekoliko paketa reformskih zakona već je u proceduri u Narodnoj skupštini Srpske, nešto u nacrtu nešto u prijedlogu zakona, a sve u skladu sa nečim što smo ranije dogovorili, a to je rasterećenje privrede, stabilizacija opštih prilika, uvođenje više reda, više discipline, jačanje rada kontrolnih organa itd”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona naglašava da je Vlada Srpska, što se tiče zakonodavne aktivnosti, ispunjavanja ciljeva koji se odnose na donošenje i utvrđivanje reformi i slanja prijedloga u Narodnu skupštinu Srpske – daleko više odmakla od ostalih nivao vlasti u BiH.

Navodeći da je finansijska situacija opterećujuća za svakog u regionu, rekla je da tu ima određena nezadovoljstva jer nisu izvršene neke stvari u zadatim rokovima.

“Nismo uspjeli da povučemo sva sredstva koja su planirana u budžetom, prije svega od zadnje tranše MMF-a. Izostalo nam je 85 miliona KM. Ista stvar je i sa sredstvima od 35 miliona KM Svjetske banke jer nije ratifikovan sporazum u Parlamentarnoj skupštini BiH”, pojasnila je Cvijanovićeva i poručila da Vlada u reforme ide sa ili bez MMF-a.

Prema njenom mišljenju, javnost u Republici Srpskoj odlično razumije da je ova Vlada na liniji odbrane pozicija Srpske, da maksimalne napore ulaže i izvršava svoje obaveze, da nije ništa oduzimala, nego se trudila da povećava.

“Pokušavamo da napravimo ozbiljna sistemska pomjeranja. Sve što smo identifikovali da ne valja mora da se mijenja”, istakla je Cvijanovićeva, dodajući da su neki, od kojih to nije očekivala, pokazali strah od reformi.

Govoreći o Zakonu o radu, istakla je da se dva partnera nalaze čvrsto ukopani u svojim rovovima i da se ovaj zakon ne može posmatrati izolovano.

Cvijanovićeva smatra da postoji prijeka potreba da dva entiteta što je moguće više komuniciraju.

“Sada smo u fazi da dva premijera sasvim lijepo komuniciraju, ali to treba da znači da za par mjeseci sva ministarstva imaju komunikaciju i da zajedno identifikujemo stvari”, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, postoji namjera da bude održana zajednička sjednica entitetskih vlada i da se identifikuje šta su strateški projekti od infrastrukture, energetike itd.

“To želim, jer mislim da to obezbjeđuje i funkcionalnst i bolji  razvoj svih nas. Da li će se to deseti ne zavisi samo od mene. Znam da je premijer /Fadil/ Novalić apsolutno spreman, ali kakve su političke okolnosti i kako to funkconiše u Vladi Federacije BiH nemam puno saznanja jer su stalno neke turbulencije. Otvorena sam za saradnju, ali ne samo sa drugim entitetom, već i sa nivoom BiH, ali tražim fer plej”, poručila je Cvijanovićeva.

/Srna

Izvor: Cvijanović: Vlada konstantno više vraća nego što se zadužuje