Naslovna » Financijska tržišta » Deloitte: Europske vlade počele raditi na boljem upravljanju javnim financijama

Deloitte: Europske vlade počele raditi na boljem upravljanju javnim financijama

Upravljanje javnim financijama ušlo je u novo razdoblje, u kojem su vlade počele intenzivno raditi na boljem upravljanju novcem poreznih obveznika, navodi se u najnovijem izvješću Delloitta o javnim financijama u Europi.

Thinkstock

Upravljanje javnim financijama ušlo je u novo razdoblje, u kojem su vlade počele intenzivno raditi na boljem upravljanju novcem poreznih obveznika, navodi se u najnovijem izvješću Delloitta o javnim financijama u Europi.

„Globalna financijska kriza iz 2008. godine teško je pogodila Europu, ali je istovremeno označila početak razdoblja intenzivnog promišljanja, razvoja i inovacija u sektoru javnih financija u mnogim zemljama EU”, navodi Ivica Perica, direktor u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

Dodaje da su mnogi ispitanici potvrdili su da njihovi timovi sada uspijevaju odraditi više posla uz manje resursa, a gotovo svi su istaknuli da je od početka primjene mjera namijenjenih smanjenju državnog deficita došlo do znatnih poboljšanja u funkcijama za koje su zaduženi.

U istraživanju, koje je provedeno u proljeće ove godine, sudjelovala su 33 stručnjaka za sektor javnih fiancnija iz 19 zemalja, među kojima i Hrvatske. Prema nalazima istraživanja, tijekom krize nije bilo radikalnih promjena u vrstama poreznih nameta. Većina ispitanika izjasnila se da su se njihove vlade usmjerile na podizanje kvalitete rada same porezne uprave te prijavljivanje i naplatu poreza, a to namjeravaju činiti i dalje.

Nadalje, ispitanici vide mogućnosti za daljnja poboljšanja u načinu na koji vlada prikuplja i koristi informacije te kako njima upravlja. Različiti informatički sustavi i sustavi za prikupljanje podataka koji su se koristili u raznim odjelima zapreka su dobivanju usporedivih informacija, koje bi se mogle koristiti u svim vladinim resorima, navodi se u Delloitovu izvješću.

Što se zapošljavanja tiče, mnogi ispitanici izjavili su da su se zabrane i ograničenja u zapošljavanju u javnom sektoru pokazale kao limitirajući faktor u pristupu novim talentima.

„Kao probleme u privlačenju i zadržavanju talentiranih stručnjaka istaknuli su niske plaće, nefleksibilnost sustava u smislu mogućnosti za povećanje plaća te izostanak naknade za rad temeljen na radnoj uspješnosti“, ističe Perica.

U pogledu komunikacije o javnim rashodima, istraživanje je pokazalo kako su mnoge vlade počele objavljivati veće količine financijskih podataka. Ipak, iz odgovora ispitanika može se zaključiti da vlade trebaju biti proaktivnije i angažiranije u davanju i objavljivanju informacija ako žele doprijeti do javnosti.

Izvor: Deloitte: Europske vlade počele raditi na boljem upravljanju javnim financijama

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>