Naslovna » Poslovne vijesti » Direktor JKP Komrad Bihać o poslovanju poduzeća i poskupljenju parkinga

Direktor JKP Komrad Bihać o poslovanju poduzeća i poskupljenju parkinga

image
JKP Komrad Bihać

Direktor Javnog komunalnog poduzeća (JKP) Komrad Hadis Jusić danas je u Bihaću organizirao konferenciju za novinare, na kojoj je govorio o poslovanju firme i posljednjoj odluci o cjenovniku javnih parkirališta na području grada Bihaća.

– Zbog konstantnog medijskog, ali i interesa građana za rad ovog javnog poduzeća, te niza primjedbi, sugestija i pohvala, menadžment će uvesti praksu redovnog medijskog oglašavanja, s posebnim akcentom na poslovne pokazatelje – kazao je Jusić.

Na današnjoj pres-konferenciji govorio je o rezultatima, koje je poduzeće ostvarilo u protekle dvije godine, te ih uporedio s onim ostvarenim do 2012. Po njegovim riječima, izveštaj o radu za prošlu godinu, koji je Gradsko vijeće usvojilo jednoglasno, pokazao je da je 2014. završena s neto dobiti od preko 16,5 hiljada KM.

– To je u odnosu na 2012. godinu značajno povećanje, jer je tada JKP Komrad ostvarilo neto dobit od tek 240 KM. Također, u odnosu na 2012., kada je bilo 128 zaposlenih, smanjili smo taj broj za pet radnika uz isti nivo plata, odnosno samo je menadžmentu poduzeća smanjena plata za oko 20 posto – istakao je Jusić.

Osvrćući se na posljednja pisanja pojedinih medija, vezana za odluku o cjenovniku javnih parkirališta u gradu Bihaću, Jusić je istakao da je Komrad novom odlukom regulirao deblokiranje vozila na javnim parkinzima. Tako je sada, kako je dodao, vlasnicima nepropisno parkiranih vozila omogućeno da svoju kaznu na licu mjesta plate 50 posto jeftinije, ukoliko žele odmah platiti, odnosno da u roku od 8 dana mogu platiti punu cijenu, što do sada nije bio slučaj, već se puni iznos morao odmah platiti.

– Što se tiče cjenovnika, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, ne stoji priča da ćemo naplaćivati parking po dvorištima i kod Sportske dvorane Luke, jer se taj parking i pored činjenice da je identičan pravilnik o parkiralištima usvojen još 2007. godine nikada nije naplaćivao, pa neće ni sada – dodao je Jusić.

Po njegovim riječima, odlukom nije povećan broj parkinga, već je naprotiv smanjen na nekoliko lokacija u centru grada. Ono što je novina u usvojenoj odluci jeste da će u samom centru grada parking poskupjeti s 1 KM po satu na 2 KM.

– Ovakvo poskupljenje rezultat je naše namjere da smanjimo gužve iz rampi u centru grada. Znači, samo tu će doći do poskupljenja i nigdje više, a isto tako kada su u pitanju vinjete za stanare one će sa 6 KM godišnje, poskupjeti na 10 maraka – pojasnio je Jusić. Aktuelno rukovodstvo unijelo je više izmjena i novina u radu poduzeća. Tako su izvršena značajna ulaganja za nabavku vozila za održavanje cesta i novih kontejnera, a akcenat stavljen na reciklažu otpada, rečeno je.

/Fena

Izvor: Direktor JKP Komrad Bihać o poslovanju poduzeća i poskupljenju parkinga