Naslovna » Poslovne vijesti » Donator povlači sredstva za Trebevićku žičaru?

Donator povlači sredstva za Trebevićku žičaru?

image
Trebevićka žičara

Ukoliko se ne riješe imovinskopravni odnosi, donator iz Švicarske krajem godine, povlači sredstva za Trebevićku žičaru.

Ovo je rečeno na konferenciji za medije na kojoj su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo i ovlašteni predstavnik donatora Armin Rustanbegović informisali o dosadašnjim poduzetim aktivnostima, preprekama koje su nastale, te daljim koracima u rješenju problema.

S obzirom na to da je Grad Sarajevo lider revitalizacije sarajevske žičare, bez saradnje Vlade KS-a, Općine Stari Grad, kao i donatora, Komšić je kazao da ne bi mogli ništa uraditi.

– Nakon što su se pojavili imovinskopravni problemi u ovoj fazi mi ne možemo ništa uraditi dok Vlada KS-a kao vlasnik žičare, a Gras kao korisnik ne riješe imovinskopravni problem, dodao je Komšić.

Iako saradnja postoji, jer je Vlada KS-a osnivač Grasa, iz ranijeg saziva Vlade su problemi preneseni i na aktualnu Vladu KS-a, a koja kako je obećano, već ima model rješenja problema.

– Pod hitno je potrebno riješiti imovinskopravni odnos brdsko-dolinske stanice koja se nalaze na zemljištu koje je u vlasništvu Grasa, Gras je u vlasništvu KS-a, a Grad Sarajevo je nosilac projekta.

Dakle, ove tri institucije moraju da nađu rješenje, Drugo otvoreno pitanje je način osiguravanja novčanih sredstava, a koja se mogu dobiti iz budžeta, putem kreditiranja ili od potencijalnih privatnih ulagača.

Treće je način upravljanja budućom žičarom, postrojenje koje će biti u funkciji do kraja iduće godine, nadamo se, a to će biti direktno vezano s načinom finansiranja, izjavio je Rustanbegović.

Ministar Fišo je podsjetio da je Vlada KS-a podržala projekt od samoga početka, iako nemaju odluku, istakao je da već postoji model rješenja problema.

/Oslobođenje

Izvor: Donator povlači sredstva za Trebevićku žičaru?