Naslovna » Poslovne vijesti » Emrić pokrenuo inicijativu za revitalizaciju Unske pruge

Emrić pokrenuo inicijativu za revitalizaciju Unske pruge

image
Foto: Arhiv

Unskom prugom se prije rata prevozilo milion i po putnika i četiri miliona tona roba, a ona i danas ima perspektivu i može postati pokretač ekonomskog razvoja ovog dijela BiH, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) BiH, koja je simbolično održana na Željezničkoj stanici u Bosanskoj Krupi.

Zastupnik A-SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić pokrenuo je inicijativu za revitalizaciju Unske pruge, s ciljem ponovne uspostave teretnog i putničkog saobraćaja u njenom punom kapacitetu i u tom cilju predložio je zaključak u državnom Parlamentu, koji je usvojen prošlog mjeseca.

Njime se zadužuje Ministarstvo finansija i trezora BiH da istraži mogućnosti nove izmjene i dopune Ugovora o finansiranju sklopljenog između BiH i Evropske investicione banke, a kojim bi se osigurala sredstva za revitalizaciju dionice jednotračne pruge Dobrljin-Bosanski Novi-Osredci na granici s Republikom Hrvatskom (RH).

– A-SDA smatra da je ovo strateški važan projekt i istrajat će na tome da, nakon ovog prvog koraka, u kontinuitetu budu nastavljene sve aktivnosti, kako bi se ponovno uspostavio promet na ovom željezničkom koridoru – kazao je Emrić.

Na tom putu očekuje se snažna podrška svih predstavnika u višim nivoima vlasti iz Unsko- sanskog kantona (USK), ali i samog vrha države, jer građani ovog dijela naše zemlje odavno zaslužuju bolji i pravedniji odnos radi pokretanja privrednog i ekonomskog razvoja.

– Pozdravljamo i sve dosadašnje inicijative i aktivnosti za revitalizaciju Unske pruge, a posebno je značajna zainteresiranost i inicijativa iz RH, kojom ovaj infrastrukturni projekt postaje strateški projekt regionalnog razvoja – istakao je Emrić.

Unska pruga otvara niz novih mogućnosti i krajnje je vrijeme da se njenim tračnicama počne odvijati aktivan putnički i teretni saobraćaj, smatraju predstavnici A-SDA.

/Fena

Izvor: Emrić pokrenuo inicijativu za revitalizaciju Unske pruge