Naslovna » Financijska tržišta » Europske burze blago pale nakon jučerašnjeg snažnog rasta

Europske burze blago pale nakon jučerašnjeg snažnog rasta

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,2 posto.

Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica u petak blago pale, nakon što su jučer, zahvaljujući daljnjem labavljenju monetarne politike u eurozoni, dosegnule najviše razine u šest i pol godina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, na 1.399 bodova, nakon što je jučer skočio 1,1 posto, na najvišu razinu od početka 2008. godine.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,2 posto.

Jučerašnji snažan skok cijena dionica uslijedio je nakon što je Europska središnja banka dodatno olabavila monetarnu politiku i najavila dodatno mjere za poticanje rasta gospodarstva i suzbijanje deflacijskih pritisaka.

Europske ulagače pokolebao je jučerašnji blagi, ali ipak pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks zaronio ispod psihološki važne razine od 2.000 bodova.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, cijena dionica BP-a skliznula je jutros daljnjih 0,8 posto, jer je američki sudac presudio da je izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu prije četiri godine posljedica nehaja te britanske kompanije. BP-u stoga prijeti kazna od gotovo 18 milijardi dolara, povrh dosadašnje 42 milijarde u optužbama povezanim s najvećom ekološkom tragedijom u povijesti SAD-a.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,1 posto, na 15.668 bodova. U cijelom ovom tjednu taj je indeks porastao 1,6 posto.

Izvor: Europske burze blago pale nakon jučerašnjeg snažnog rasta

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>