Naslovna » Financijska tržišta » Europske burze nadoknadile dio ovotjednih gubitaka

Europske burze nadoknadile dio ovotjednih gubitaka

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od prethodna dva dana.

Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od prethodna dva dana, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati europskih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 12,30 sati u plusu 0,7 posto, na 1.336 bodova, nakon što je u posljednja dva dana pao gotovo 2,0 posto.

Londonski FTSE porastao je istodobno 0,90 posto, na 6.513 bodova, dok je pariški CAC skočio 1,20 posto, na 4.179 bodova, a frankfurtski DAX 1,25 posto, na 9.280 bodova.

Europske su burze danas nadoknadile veći dio jučerašnjih gubitaka, kada su ulagače pokolebale smanjene procjene Europske komisije o rastu gospodarstva eurozone.

Zabrinutosti u vezi rasta gospodarstva ponešto su ublažene zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine europskih kompanija.

Među najvećim je dobitnicama, sa skokom cijene za više od 8 posto, danas dionica britanskog trgovačkog lanca Marks&Spencer.

Dosad je poslovna izvješća objavilo više od polovine kompanija čije su dionice uvrštene u STOXX Europe 600 indeks, pri čemu ih je 64 posto ostvarilo očekivanu ili veću dobit nego što se procjenjivalo, dok ih je 59 posto dosegnulo ili nadmašilo procjene analitičara po pitanju prihoda.

Ukupno je dobit tih kompanija porasla za 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su njihovi prihodi pali za 0,2 posto, što pokazuje da su tvrtke povećale zarade smanjenjem troškova i nižim troškovima financiranja.

S druge strane, na tržišta loše utječe nastavak niza vijesti o usporavanju rasta kineskog gospodarstva. Nakon nedavnog podatka o slabljenju aktivnosti u industrijskom, danas objavljeni podaci pokazuju da se usporava i rast aktivnosti u uslužnom sektoru.

„Europske burze danas su porasle, no neuvjerljivo. Trenutačno na tržištu ne postoji jasan trend, pa je obujam trgovanja mršav“, kaže Jean-Louis Cussac, direktor u tvrtki Perceval Finance.

Tržišta, međutim, podržava rast američkih terminskih indeksa, nakon što su republikanci na jučerašnjim izborima preuzeli kontrolu nad američkim Senatom, pa tako sada drže većinu u oba doma Kongresa po prvi put od 2006. godine.

Zahvaljujući tome, oko 12,30 sati terminski S&P 500 indeks bio je u plusu 0,4 posto, pa bi se nakon dva dana blagog pada najvažniji indeks na Wall Streetu danas poslijepodne mogao oporaviti.

Izvor: Europske burze nadoknadile dio ovotjednih gubitaka

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>