Naslovna » Financijska tržišta » Europske burze porasle nakon jučerašnjeg oštrog pada

Europske burze porasle nakon jučerašnjeg oštrog pada

Jučerašnji oštar pad cijena dionica bio je posljedica razočaranja ulagača porukama Europske središnje banke (ECB).

Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, što se ponajviše zahvaljuje tehničkoj korekciji nakon što su jučer zabilježile najveći dnevni pad u 15 mjeseci, a trguje se oprezno jer će poslijepodne biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, na 1.343 boda, nakon što je jučer potonuo 2,4 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u posljednjih 15 mjeseci. Pritom je zaronio na najnižu razinu u šest tjedana.

Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,6 i 0,8 posto, dok se na burzi u Frankfurtu danas ne radi.

Jučerašnji oštar pad cijena dionica bio je posljedica razočaranja ulagača porukama Europske središnje banke (ECB).

Doduše, njezin predsjednik Mario Draghi kazao je, nakon redovne sjednice, kako će ECB početi kupovati pokrivene obveznice sredinom listopada, a vrijednosnice s pokrićem u imovini (ABS) tijekom četvrtog tromjesečja.

Međutim, očekivali su se točni iznosi tih programa kupnje. U anketi Reutersa analitičari su procjenjivali da će ECB najaviti kupnju ABS-a i pokrivenih obveznica u iznosu od 200 milijardi eura u idućih godinu dana.

„Draghi je potvrdio da će ECB kupovati vrijednosnice tijekom iduće dvije godine, ali je razočarao jer nije otkrio iznose tih programa. To pokazuje da su čelnici ECB-a odlučili pričekati razvoj događaja“, kaže Azad Zangana, ekonomist u tvrtki Schroders.

Dodaje da su ulagači očekivali odlučnije poteze ECB-a jer dosadašnje mjere monetarne politike nisu potaknule kreditiranje, što je nužno za oporavak gospodarstva eurozone i poticanje inflacije kako bi se suzbili deflacijski pritisci.

Današnji rast cijena dionica analitičari pripisuju tehničkom oporavku, nakon što su jučer indeksi zaronili u područje 'preprodanosti'.

Ulagači su, inače, oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno poslijepodne i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu otvoreno oko 215.000 novih radnih mjesta, nakon što je u kolovozu broj zaposlenih porastao za skromne 142.000.

Budu li podaci znatno bolji nego što se procjenjuje, to bi moglo podržati tezu o ranijem nego što se očekivalo povećanju kamata Feda.

I na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno. Doduše, nakon početnog pada, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, no i dalje je na tjednoj razini na gubitku oko 1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros porastao 0,3 posto, na 15.708 bodova. U cijelom ovom tjednu zabilježio je dobitak od 0,3 posto.

Izvor: Europske burze porasle nakon jučerašnjeg oštrog pada

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>