Naslovna » Financijska tržišta » Europske burze snažno porasle nakon poticaja iz BoJ-a

Europske burze snažno porasle nakon poticaja iz BoJ-a

Na europskim su burzama cijene dionica danas snažno porasle.

Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica danas snažno porasle, nakon što je Bank of Japan (BoJ) iznenadila financijska tržišta daljnjim labavljenjem monetarne politike, što pokazuje da su monetarne vlasti spremne na sve kako bi suzbile deflacijske prijetnje.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,30 sati u plusu 1,3 posto, na 1.345 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,6 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na dobitku 1,25 posto, na 6.546 bodova, dok je pariški CAC skočio 2,30 posto, na 4.236 bodova, a frankfurtski DAX 2,05 posto, na 9.301 bod.

Snažan rast cijena dionica zahvaljuje se neočekivanoj odluci čelnika Bank of Japan (BOJ) o povećanju iznosa za kupnju državnih obveznica i dionica nekretninskih i drugih investicijskih fondova kako bi spriječili novu deflaciju u Japanu, nakon oštrog pada cijena nafte.

Jutros objavljeni podaci pokazali su da je inflacija u Japanu u rujnu na godišnjoj razini pala drugi mjesec zaredom, zbog čega je ciljana stopa inflacije središnje banke sve udaljenija.

Odluka BoJ-a pokazuje da su japanske monetarne vlasti spremne učiniti sve što je u njihovoj moći da potaknu potrošnju, inflaciju i rast gospodarstva. To je signalizirala i japanska vlada omogućivši tamošnjem najvećem mirovinskom fondu povećano ulaganje u dionice.

"Potez BoJ-a izazvao je euforiju na tržištu. To je odagnalo strahovanja ulagača od posljedica Fedova ukidanja programa kupnje obveznica i pokazalo da su središnje banke krajnje odlučne u borbi protiv deflacije", kaže Pierre Martin, trgovac u Saxo banci.

Ulagače potiču i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija i banaka. Zahvaljujući tome, jutros je cijena dionice najveće francuske banke BNP Paribas skočila 3 posto.

No, ima i podbačaja. Zbog slabijih nego što se očekivalo rezultata poslovanja, cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača piva AB InBeva pala je 2,6 posto.

Od europskih kompanija koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 60 posto izvijestilo je o većoj dobiti nego što su analitičari procjenjivali, što je više od dugogodišnjeg prosjeka od 48 posto. Stoga se očekuje da će ukupna dobit europskih kompanija u trećem tromjesečju biti veća za 10,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Zarade europskih kompanija iznenađujuće su snažne, znatno veće nego što su se ulagači plašili. Niži tečaj eura počinje pozitivno utjecati na zarade europskih kompanija", kaže Martin.

Pozitivno na tržišta utječe i snažan rast američkih terminskih indeksa. Nakon što je jučer ojačao 0,6 posto, oko 13,30 sati S&P 500 terminski indeks bio je u plusu 1,1 posto, pa se i danas na Wall Streetu očekuje dobro raspoloženje.

Izvor: Europske burze snažno porasle nakon poticaja iz BoJ-a

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>