Naslovna » Financijska tržišta » Europske tvrtke nevoljko troše gotovinu

Europske tvrtke nevoljko troše gotovinu

U posljednjih godinu dana kompanije zadržale dodatnih 47 mlrd. eura.

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Europske kompanije i dalje su vrlo nesklone investiranju gotovine, pokazuje istraživanje Deloittea.

Rezultati pokazuju da je u proteklih godinu dana 1200 kompanija u sastavu Bloomberg EMEA indeksa povećalo gotovinu na svojim računima za 47 milijardi eura na ukupno 963 milijardi eura. Za usporedbu, 2007. godine, prije izbijanja financijske krize, gotovina na računima kompanija iznosila je nešto više od 700 milijardi eura. Zanimljiv je podatak da je većina tog novca koncentirana u malom broju kompanija. U EMEA području (Europa, Bliski istok i Afrika), tri četvrtine od tih vrtoglavih 963 milijarde eura drži svega 17 posto kompanija. Proizvodni sektor uvjerljivo vodi po zadržavanju gotovine. Čak jedna trećina, odnosno 325 milijardi eura gotovine, koncentirano je u proizvodnim tvrtkama.

Te podatke potvrđuju i pojedinačni primjeri. Njemački Daimler povećao je gotovinu na računu s pretkriznih milijardu eura na 9,3 milijarde eura na kraju prošle godine. Kemijski div BASF u samo posljednjih godinu dana povećao je gotovinu za 200 milijuna eura na 2,4 milijarde eura, koliki je bio iznos u lipnju ove godine.Rezultati istraživanja Deloittea sugeriraju da europske tvrtke još uvijek nevoljko troše gotovinu na investicije. Naime, 59 posto od 271 kontaktirane tvrtke odgovorilo je kako planira investicije tijekom sljedeće godine. Međutim, svega trećina kompanija financirat će te investicije vlastitim, gotovinskim sredstvima. 

Izvor: Europske tvrtke nevoljko troše gotovinu

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>