Naslovna » Financijska tržišta » Europske ulagače ohrabrili poslovni rezultati kompanija

Europske ulagače ohrabrili poslovni rezultati kompanija

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, unatoč jučerašnjem padu indeksa na Wall Streetu.

Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, unatoč jučerašnjem padu indeksa na Wall Streetu, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati europskih kompanija.

FTSEurofirst indeksa 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto, na 1.328 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,2 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,8 posto.

Najviše je jutros porastao pariški CAC indeks jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati francuskih kompanija. Cijene dionice proizvođača automobila Renaulta i telekomunikacijskog diva Alcatel Lucenta skočile su više od 5 posto.

Stoga je u drugi plan pao jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon što je Fed ukinuo programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, poznate kao 'kvantitativno popuštanje tri'. Ukidanje tih programa se očekivalo, jer je Fed od početka godine postupno smanjivao mjesečne iznose kupnje obveznica kako bi se tržišta prilagodila novim okolnostima u kojima bi manje ovisilo o poticajnim mjerama.

Međutim, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda izdali su priopćenje u kojemu je osvrt na gospodarstvo i tržište rada optimističniji nego što se očekivalo.

Stoga su, premda u priopćenju Feda i dalje stoji da će kamate još neko vrijeme ostati na rekordno niskim razinama, zaredale špekulacije da bi središnja banka mogla povećati cijenu novca prije nego što se procjenjivalo.

"Očekivalo se da će Fed ukinuti programe kvantitativnog popuštanja, no nitko nije očekivao da će biti toliko optimističan po pitanju tržišta rada", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Ukidanjem programa kupnje obveznica tržište je izgubilo jednu od bitnih poluga rasta cijena dionica, pa su se ulagači nadali da Fed neće žuriti s povećanjem kamata koje se još od kraja 2008. kreću na rekordno niskim razinama od oko nula posto.

Stoga ih je zabrinulo priopćenje u kojemu čelnici Feda izražavaju uvjerenje da američko gospodarstvo stabilno raste, te da se tržište rada oporavlja.

Zbog toga su jutros na većini azijskih burzi cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,6 posto.

No, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao – za 0,7 posto, na 15.658 bodova – što se ponajviše zahvaljuje jačanju dolara prema jenu, jer na taj način proizvodi japanskih izvoznika na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

Izvor: Europske ulagače ohrabrili poslovni rezultati kompanija

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>