Naslovna » Financijska tržišta » Facebook sada vrijedi 200 milijardi dolara više od Coca-Cole

Facebook sada vrijedi 200 milijardi dolara više od Coca-Cole

Kompanija Marka Zuckerberga vrijedi više od Coca-Cole ili Intela.

Mark Zuckerberg, Facebook/ REUTERS

Nakon što je u ponedjeljak cijena dionice porasla za 0,8 posto i zaustavila se na 77,89 dolara, tržišna kapitalizacija Facebooka prešla je 200 milijardi dolara po prvi puta u njegovoj povijesti.

Kompanija Marka Zuckerberga tako je po tržišnoj vrijednosti na pola puta od Googlea koji je u ponedjeljak vrijedio 400,4 milijarde dolara. Ipak, Facebook ima razloga za zadovoljstvo jer vrijedi više od mnogo starijih kompanija. Osim što je iza sebe ostavio divove iz svog, tehnološkog sektora, poput IBM-a, Oraclea i Intela, Facebook vrijedi više i od Toyote, Coca-Cole i Bank of America. K tome, trenutno je rame uz rame s bankom HSBC.Kompaniji je tako trebalo manje od dvije i pol godine od izlistavanja na burzi – što je tada protumačeno kao svojevrsni fijasko – da dostigne rekordnu vrijednost i pređe granicu od 200 milijardi dolara.

Ako se želi uspoređivati s rivalskim Googleom s kojim vodi ljuti boj na području online oglašavanja, Zuckerberg može biti zadovoljan.Naime, Google je na burzu izašao u rujnu 2004. godine, a granicu od 200 milijardi dolara prešao je u listopadu 2007. godine. No, pad tržišta tijekom 2008. nije poštedio ni Google čija je dionica tada oštro pala. Počeo se oporavljati tek u prosincu 2009. godine, gotovo šest mjeseci nakon što je tržište dosegnulo dno. Zanimljiv je podatak da je vrijednost Googlea u posljednje dvije godine porasla za 75 posto dok je Facebook skočio za više od 330 posto. 

Izvor: Facebook sada vrijedi 200 milijardi dolara više od Coca-Cole

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>