Naslovna » Financijska tržišta » Hrvatska najzanimljivija ulagačima iz Njemačke i SAD-a

Hrvatska najzanimljivija ulagačima iz Njemačke i SAD-a

Hrvatska je u 2014. bila 32. među europskim zemljama prema broju privučenih investicija, s 13 projekata ili dva manje u odnosu na 2013. godinu, pokazalo je istraživanje revizorsko-konzultantske tvrtke Ernst&Young (EY) o atraktivnosti tržišta za izravna strana ulaganja.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Hrvatska je u 2014. bila 32. među europskim zemljama prema broju privučenih investicija, s 13 projekata ili dva manje u odnosu na 2013. godinu, pokazalo je istraživanje revizorsko-konzultantske tvrtke Ernst&Young (EY) o atraktivnosti tržišta za izravna strana ulaganja.

Zahvaljujući tim investicijama, otvoreno je 780 radnih mjesta, 88 posto više nego u 2013. godini, kada ih je bilo otvoreno 415, čime je Hrvatska zauzela 27. mjesto u poretku europskih zemalja.

Hrvatska je lani bila najprivlačnija njemačkim investitorima te onima iz SAD-a, koji su zajedno zaslužni za više od polovine provedenih investicijskih projekata, pokazuje danas oblajveno istraživanje EY-a. Investicije su ostvarene u području proizvodnje (4), prodaje i marketinga (4), istraživanja i razvoja (2), usluga poslovne podrške (2) te logistike (1).

Izvršni direktor u Odjelu savjetovanja u EY-u Hrvatska Tauno Olju komentira kako Hrvatska ima dobre izglede poboljšati svoju poziciju u pogledu izravnih stranih ulaganja s obzirom da investitori općenito imaju više povjerenja u investicijske projekte u Europi.

"Prema istraživanju, najveći udio investicija u Hrvatskoj dolazi iz Njemačke i SAD-a, a iako su investicije još na relativno niskoj razini, ulaganja iz obje zemlje značajno su se povećala, što je dobar pokazatelj drugim potencijalnim investitorima", kaže Olju.

Velika Britanija i London najatraktivniji

Prema istraživanju EY-a, Europa je s ukupno privučenih 305 milijardi američkih dolara investicija ostvarila rast od 36 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je ostvarila najveći rast na globalnoj razini.

Ukupno 43 europske države obuhvaćene istraživanjem privukle su 4.341 investiciju, što je rast od 10 posto u odnosu na 2013. godinu. Te su investicije osigurale otvaranje 185.583 novih radnih mjesta.

Više od polovine, točnije 52 posto projekata te 30 posto novih radnih mjesta realizirali su Velika Britanija sa 887 projekata, Njemačka sa 763 te Francuska sa 608 pojedinačnih investicija.

Tako je Velika Britanija zadržala prvo mjesto po ulagačkim projektima, a među top 10 država po broju projekata dogodila se lani i jedna promjena, jer je Turska na devetom mjestu zamijenila Finsku. Preostala mjesta zauzele su Španjolska, Belgija, Nizozemska, Poljska, Rusija te Irska.

Na ljestvici investicijski najatraktivnijih gradova na prvom mjestu je London, a slijede Pariz i Berlin. Mjesto među 10 najpoželjnijih našli su se i Frankfurt, Amsterdam, Bruxelles, Muenchen, Barcelona te Prag i Madrid.

Izvor: Hrvatska najzanimljivija ulagačima iz Njemačke i SAD-a