Naslovna » Financijska tržišta » HSBC otpušta 20.000 radnika

HSBC otpušta 20.000 radnika

image
HSBC

Britanska banka HSBC namjerava da otpusti između 10.000 i 20.000 zaposlenih do kraja 2017., kako bi smanjila troškove, prenosi televizijska stanica Skajnjuz.

Plan otpuštanja objaviće generalni direktor banke, Stjuart Guliver, tokom “dana investitora” HSBC 9. juna.

Banka, u kojoj trenutno radi 266.000 zaposlenih širom svijeta, odbila je da za AFP da bilo kakav komentar povodom informacije o otpuštanju, koju je lansirao Skajnjuz.

HSBC, sa sjedištem u Londonu, koja posjeduje takođe značajne aktivnosti u Hong Kongu najavila je krajem aprila da namjerava da se iseli iz Velike Britanije kako bi izbjegla sve strožu regulativu.

Prije nekoliko mjeseci je, inače, izbio skandal svjetskih razmera kada je tim novinara iz 45 zemalja okupljen u Međunarodnoj asocijaciji istraživačkih novinara objavio niz tajnih dokumenata i izvještaja HSBC-a čiji sadržaj otkriva komplikovanu mrežu koja je zatajila milijarde dolara, mnogima uštidela ogromne svote novca kroz izbjegavanje poreza, i pomogla u brojnim sumnjivim poslovima širom svijeta.

Objavljeni dokumenti, koji datiraju iz perioda od 2005. do 2007. godine, dobili su nadimak u medijima “svis liks”, jer potiču iz švajcarske filijale britanske banke HSBC.

Podaci razotkrivaju poslovanje više od 100.000 pojedinaca i detalje o 30.000 bankarskih računa otvorenih u jednoj od najvećih svjetskih banaka, kroz koje je u tom periodu prošlo skoro 120 milijardi dolara.

/Nezavisne

Izvor: HSBC otpušta 20.000 radnika