Naslovna » Poslovne vijesti » Ifo prognozira rast BiH od 1 9% u drugom kvartalu

Ifo prognozira rast BiH od 1 9% u drugom kvartalu

image

Privredni rast BiH u tekućem kvartalu ove godine trebalo bi da iznosi 1,9%, prognozira prestižni njemački Institut za ekonomska istraživanja – Ifo.

Očekivana inflacija u BiH u drugom kvartalu iznosi 0,4% i među najnižima je u regionu.

– Nema nikakvih pozitivnih vijesti iz BiH u vezi sa trenutnom ekonomskom situacijom, koja je još slaba i očekuje se da ostane takva i u narednim mjesecima – naveo je Ifo.

U poređenju sa zemljama u okruženju, BiH je prognoziran veći privredni rast nego Srbiji i Hrvatskoj, koje će, prema ocjeni njemačkog instituta, imati najnižu stopu BDP-a među analiziranih 35 evropskih zemalja. Za Srbiju je prognozirana nulta stopa rasta, a Hrvatskoj od 0,4%. Najveći privredni rast u regionu trebalo bi da ima Makedonija – 3,5% dok je za Sloveniju predviđena stopa rasta od 2,2%.

U izvještaju je navedeno da se u istočnoj Evropi nastavlja trend niske inflacije.

– Kao i u zapadnoj Evropi, trenutni nizak nivo inflacije se posmatra kao prelazni fenomen i za nekih pet godina očekuje se da inflacija opet poraste na normalne nivoe. Ona bi u 2020. godini trebalo da dostigne 2,4% – ocijenio je Ifo.

Najmanji rast cijena u 2015. godini, kada su u pitanju zemlje u regionu, očekuje se u BiH i Sloveniji od 0,4 %. Najveća inflacija će biti u Srbiji – 5%, dok će u Hrvatskoj iznositi 0,7%.

Kada je riječ o globalnoj privredi, stručnjaci Ifoa za ovu godinu prognoziraju rast od 2,3% navodeći da je ekonomska klima u Evropi značajno napredovala, prije svega, u centralnom i istočnom dijelu kontinenta. Privredni rast u Evropi bi ove godine trebalo da ubrza na 1,7%, a u SAD na 2,7%.

– Svjetska ekonomija ostvariće korist od niskih cijena nafte i ekspanzivne monetarne politike u većem dijelu svijeta, odnosno u Evropi, Japanu i zemljama sa privredom u razvoju. Na privredni rast u Evropi utiče deprecijacija evra u odnosu na dolar, što jača cjenovnu konkurentnost i podstiče izvoz – navodi Ifo.

Izvor: Ifo prognozira rast BiH od 1 9% u drugom kvartalu