Naslovna » Politika » Isplata dostignutog nivoa penzija nije upitna

Isplata dostignutog nivoa penzija nije upitna

Penzionerska primanja prioritet Vlade

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić tokom sastanka s delegacijom Saveza udruženja penzionera FBiH, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, kazao da penzioneri nemaju razloga za zabinutost…

Njihova mjesečna primanja će i dalje biti na sadašnjem nivou, te da su isplate iz budžeta FBiH prema Federalnom zavodu PIO jedan od prioriteta Federalne vlade!
Nikšić je upoznao predstavnike Saveza s potezima koje Vlada namjerava povući nakon što je stopirana isplata tranši Međunarodnog monetarnog fonda, a kojima treba osigurati dodatnih 345 miliona KM u budžetu FBiH. 
Između dvije mogućnosti – rezanja budžetskih davanja i rebalansa na prihodovnoj strani Budžeta za 2014. godinu – Vlada se jasno opredijelila za ovu drugu. 
– Ukoliko plan koji je sebi postavila Federalna vlada bude ispunjen, do kraja ovog mandata će dug Federacije BiH biti smanjen za 440 miliona KM, a ako tome dodamo i rješavanje unutarnjeg duga, riječ je o gotovo 600 miliona KM – kazao je Nikšić.
Federalni premijer zahvalio je na podršci koju su penzioneri i njihova udruženja dali setu antikoruptivnih zakona, te izrazio nadu da će, nakon Predstavničkog, sutra i Doma naroda Parlamenta FBiH dati glas za ove zakone. Za penzionere je posebno značajan Zakon o prekršajima koji, uz ostalo, sankcionira rad na crno. To treba dovesti do većeg legalnog zapošljavanja i, u krajnjem, do većeg i bržeg punjenja penzionog fonda.
Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH izrazili su zadovoljstvo što Vlada FBiH ispunjava sve svoje obaveze preuzete međusobno potpisanim Sporazumom i što čini za penzionere sve što je u njenoj moći.
Premijer FBiH upoznao je goste i s činjenicom da su BiH i FBiH izašli iz recesije, o čemu svjedoče svi najnoviji ekonomski pokazatelji, kaže se u saopćenju Vlade FBiH.
Biznis.ba

Izvor: Isplata dostignutog nivoa penzija nije upitna

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>