Naslovna » Politika » Lajčak: Imate ekonomski program “Rast i zapošljavanje”

Lajčak: Imate ekonomski program “Rast i zapošljavanje”

image
Miroslav Lajčak

Političke stranke u BiH trebalo bi da se što prije dogovoriti i formiraju vlast, ali da ona bude kvalitetna, da počne provoditi reforme i da obezbijedi kretanje BiH prema EU, poručio je ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Lajčak je rekao da bi BiH trebalo da govori jednim glasom kada je riječ o evropskim pitanjima, zbog čega je neophodan mehanizam koordinacije.

“Imate ekonomski program `Rast i zapošljavanje`. Na nama nije da kažemo ko bi trebalo da čini vladajuću većinu, to je stvar vašeg dogovora”, rekao je ministar inostranih poslova Slovačke za “Dnevni avaz”.

On je podsjetio da su u Izvještaju o napretku BiH Evropske komisije jasno navedene obaveze zemlje na evropskom putu.

Lajčak je apelovao da realizacija tih zahtjeva počne odmah i zbog toga je nova vlast neophodna, a prostora za gubljenje vremena nema.

Prema njegovim riječima, niko ne bi trebalo da bude obeshrabren stavom da u narednih pet godina nijedna zemlja neće ući u EU, jer je to izraz realnosti.

“Naša obaveza za širenje EU je živa i primićemo svaku državu kada ona ispuni potrebne preduslove. Kada vi uradite svoj domaći zadatak, mi ćemo uraditi naš”, poručio je Lajčak.

Slovački ministar inostranih poslova je prethodnih dana bio domaćin sastanka ministara inosranih poslova Višegradske grupe, koju čine Slovačka, Poljska, Češka i Mađarska sa visoki predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Frederikom Mogerini, na kojem je dogovoreno formiranje Fonda za zapadni Balkan.

/Srna

 

Izvor: Lajčak: Imate ekonomski program “Rast i zapošljavanje”

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>