Naslovna » Kompanije » Lignacon proizvodi za IKEA-u očekuje podršku za sanaciju šteta

Lignacon proizvodi za IKEA-u očekuje podršku za sanaciju šteta

image

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić posjetio je preduzeće “Lignacon” u Tesliću i sa direktorom Amorom Dedićem razgovarao o mogućnostima podrške u saniranju šteta, novim ulaganjima i pravcima daljnjeg razvoja ovoga preduzeća.

– Povratnici u Teslić izvrstan su primjer dobre integracije te populacije u društvo, a preduzeće “Lignacon“ vjerovatno jedan od najboljih primjera kako se u koordinaciji investitora sa institucijama države, razvojnim agencijama i bankama može pokrenuti i razviti ozbiljan biznis – kazao je Salkić.

Jaka preduzeća povratnika otvaraju mogućnosti zaposlenja, što je, kaže, ključni momenat u postizanju održivosti povratka.

– Danas smo u Lignaconu, kao jednoj od najznačajnijih izvozno orijentiranih firmi na ovoj regiji, razgovarali o mogućnostima daljnje saradnje i podrške kako bi ovo preduzeće ostalo lider na tržištu, te otvorilo nova radna mjesta – rekao je Salkić.

Posebno se interesovao za poslovni ambijent i za mogućnost kako ga unaprijediti. Konstatovano je da još uvijek nisu otklonjeni problemi koji sa političkog nivoa ostavljaju posljedice na poslovanju. To se ogleda i u uspostavljanju prioriteta u pomoći preduzećima da prevaziđu posljedice šteta nastalih usljed poplava.

– Usvojili smo proizvodnju stolica vrhunskog kvaliteta za našeg partnera IKEA i na ovaj način kompletna proizvodnja, usklađena s najvišim svjetskim standardima, plasira se na evropsko tržište. Primarni cilj nam je bio da osiguramo zaposlenje za povratnike u ove krajeve i dostignemo visok kvalitet proizvoda. Nismo ni sanjali da ćemo dobiti šansu da pokažemo svijetu šta umijemo proizvesti – rekao je direktor Amor Dedić.

U pokretanju proizvodnje značajnu podršku dalo im je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a zahvaljujući BBI banci dobili su kredite i mogućnost da idu u ozbiljan razvoj.

– Danas je naša proizvodnja na visokom nivou, iako nam velike poteškoće proizvodi činjenica da smo preživjeli poplave i požar. Na svu sreću, potencijal “Lignacona“ prepoznala je Nova banka, sa kojoj ugovaramo ozbiljan kreditni aranžman, koji će našoj kompaniji omogućiti sanaciju šteta i daljnji razvoj. Mi smo pozvali općinu Teslić, Vladu RS i Vladu Federacije, odnosno Razvojnu banku, da nam pomognu kako bismo sanirali štete koje su preko dva miliona maraka. Ako bismo dobili tu podršku, mogli bismo uposliti novih 60 uposlenika i dići proizvodnju na 18.000 stolica mjesečno – kazao je Dedić.

Preduzeće “Lignacon“ iz Teslića, koje se bavi preradom drveta i proizvodnjom stolica, trenutno zapošljava 170 osoba, a kompletnu proizvodnju plasira u izvoz.

Proteklih nekoliko godina vrijednost proizvodnje dostizala je 17 miliona maraka na godišnjem nivou, a trend rasta i razvoja bit će nastavljen i u narednim godinama.

Nažalost, nedavne poplave i prije toga veliki požar, nanijeli su veliku štetu preduzeću, ali je i ove godine obnovljen vrijedan ugovor koji garantira plasman kompletne proizvodnje švedskom proizvođaču IKEA.

/Indikator.ba

Izvor: Lignacon proizvodi za IKEA-u očekuje podršku za sanaciju šteta

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>