Naslovna » Tehnologija » Mađari nastavljaju s prosvjedima

Mađari nastavljaju s prosvjedima

Nakon što mađarska vlada koji predvode stranka Fidesz i Viktor Orban nije u roku od 48 sati povukla prijedlog zakona kojim bi se dodatno oporezivao prijenos podataka putem Interneta, građani su ponovno izišli na ulice. Ovoga puta se u mađarskoj prijestolnici okupilo čak 100.000 prosvjednika koji su se tako javno usprotivili tom zakonskom prijedlogu. Kao i prije dva dana, zaslonima svojih mobitela osvjetljavali su ulice i na taj način izrazili svoje negodovanje oko najavljenog poreza.
 
Podsjetimo, mađarska je vlada predložila donošenje zakona po kojem bi se pružateljima internetskih usluga naplaćivalo 150 forinti (3,75 kuna) mjesečno za svaki preneseni gigabajt, uz maksimalan iznos postavljen za svakog operatera. U međuvremenu je iznesen i novi prijedlog po kojem bi operateri plaćali 700 forinti (17,5 kn) mjesečno za svakog privatnog te 5.000 forinti (125 kn) za svakog poslovnog korisnika. Javnost se oštro protivi i tom prijedlogu jer smatraju da će pružatelji usluga cjelokupan iznos novog poreza prevaliti na njih.
 
Osim ovog masovnog u Budimpešti, manji prosvjedi održani su u još osam gradova diljem Mađarske. Ukoliko zakon ne bude povučen, organizatori najavljuju novi prosvjed za 17. studenoga kada se očekuje da zakonski prijedlog stigne na raspravu u parlament.

Izvor: Mađari nastavljaju s prosvjedima

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>