Naslovna » Financijska tržišta » Na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom

Na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom

Dow Jones oslabio je 28 bodova, ili 0,17 posto, na 17.042 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 posto, na 1.972 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 4.493 boda.

Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer su ulagače obeshrabrili slabiji nego što se očekivalo gospodarski podaci, a pod najvećim je pritiskom bio energetski sektor zbog oštrog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 28 bodova, ili 0,17 posto, na 17.042 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 posto, na 1.972 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 4.493 boda.

Usporen rast kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, rast tečaja dolara i obilna ponuda izazvali su u utorak pad cijena nafte na američkom tržištu za više od 3 posto. Zbog toga su se pod pritiskom našle dionice naftnih kompanija, pa je S&P indeks energetskog sektora pao 1,2 posto.

Osjetno su pale i cijene drugih sirovina, pa je i S&P indeks rudarskog sektora skliznuo 1,2 posto.

Ulagače su pokolebali i anemični makroekonomski pokazatelji. Povjerenje potrošača u SAD-u palo je u rujnu po prvi puta u pet mjeseci, dok su cijene kuća u srpnju porasle manje nego što se procjenjivalo, što ukazuje na nestabilnost oporavka američkog gospodarstva.

Među najvećim gubitnicama i jučer je bila dionica Forda. Nakon što je u ponedjeljak drugi po veličini američki proizvođač automobila smanjio procjene svojih poslovnih rezultata u ovoj godine, cijene dionice pala je 7,5 posto, da bi jučer skliznula daljnjih 2,1 posto.

S druge strane, snažno je, 7,5 posto, skočila cijena dionice eBaya, nakon što je ta internetska aukcijska kuća najavila izdvajanje platnog sustava PayPal u posebnu kompaniju.

Nakon jučerašnjeg pada, u cijelom rujnu Dow Jones oslabio je 0,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,5, a Nasdaq indeks 1,9 posto.

Još nedavno cijene su se dionica kretale na najvišim razinama u povijesti, no posljednjih je tjedana tržište slabo, pa su analitičari skeptični po pitanju ima li još prostora za rast burzovnih indeksa. Od početka godine S&P 500 indeks u plusu je 6,7 posto.

„Tržište je i dalje vrlo otporno na loše vijesti, no čini mi se da bi četvrto tromjesečje moglo biti slabije nego što smo naviknuli. Mislim da smo vrhunce u ovoj godini već vidjeli“, kaže Uri Landesman, predsjednik tvrtke Platinum Partners.

U trećem tromjesečju Dow Jones ojačao je 1,3 posto, dok je S&P 500 porastao 0,6, a Nasdaq indeks 1,9 posto.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,55 posto, na 9.474 boda, a pariški CAC 1,33 posto, na 4.416 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,36 posto, na 6.622 boda.

Izvor: Na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>