Naslovna » Financijska tržišta » Na Wall Streetu cijene dionica porasle drugi dan zaredom

Na Wall Streetu cijene dionica porasle drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle drugi dan zaredom.

Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i splašnjavanju strahovanja od širenja ebole u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 127 bodova ili 0,76 posto, na 16.805 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,71 posto, na 1.964 boda, a Nasdaq indeks 0,69 posto, na 4.483 boda.

Ulagače su jučer ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati tehnološkog diva Microsofta i Procter & Gamblea, najvećeg svjetskog proizvođača proizvoda za kućanstvo. Cijene dionica tih kompanija skočile su više od 2 posto.

Time je nastavljen niz dobrih financijskih izvješća. Dosad je ta izvješća objavilo 205 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 69,8 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo, više u odnosu na dugogodišnji prosjek od 63 posto.

Što se, pak, prihoda tiče, 59,8 posto kompanija nadmašilo je očekivanja analitičara, što je manje od dugogodišnjeg prosjeka od 61 posto.

Pozitivno je na tržište utjecalo i splašnjavanje strahovanja od širenja virusa ebole u SAD-u. U četvrtak je ulagače uznemirila vijest o prvom slučaju ebole u New Yorku, no pacijent je u stabilnom stanju, dok je Svjetska zdravstvena organizacija najavila povećanje napora u borbi protiv tog virusa.

"Ohrabruje me činjenica da ulagači nisu nervoznije reagirali na vijest o eboli u New Yorku. Čini se da se tržište nastoji konsolidirati nakon velikih oscilacija cijena dionica proteklih tjedana", kaže Steve Sosniac, direktor u tvrtki Timber Hill/Interactive Brokers.

Ipak, na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile samo 5,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 8,1 milijardu.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones indeks porastao je 2,6 posto, dok je S&P 500 skočio 4,1 posto, što je njegov najveći tjedni rast od siječnja 2013. godine. Nasdaq indeks osvojio je, pak, 5,3 posto. To je prvi tjedni rast tih indeksa nakon četiri tjedna pada.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 6.388 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,66 posto, na 8.987 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 4.128 bodova.

Izvor: Na Wall Streetu cijene dionica porasle drugi dan zaredom

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>