Naslovna » Kompanije » Nakon pada prihoda i dobiti vrijednost IBM-a manja za 13 mlrd usd

Nakon pada prihoda i dobiti vrijednost IBM-a manja za 13 mlrd usd

U velikom restrukturiranju IBM se nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili čak gubitke.

Foto: Reuters

International Business Machines (IBM) ostvario je u trećem tromjesečju manje prihode i dobit nego što su analitičari očekivali, pa je cijena dionice u ponedjeljak oštro pala, čime je izbrisano 13 milijardi dolara vrijednosti tog tehnološkog diva.

Prihodi kompanije iznosili su u proteklom kvartalu 22,4 milijarde dolara, što je 4 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je dobit pala s lanjskih 4,14 milijarde na 3,46 milijardi dolara, gotovo 16 posto.

Kako su analitičari očekivali bolje rezultate – 23,3 milijarde dolara prihoda i veću zaradu – cijena dionice IBM-a potonula je jučer na Wall Streetu više od 7 posto, čime je izbrisano oko 13 milijardi dolara tržišne vrijednosti tog tehnološkog diva. Sada iznosi 182 milijarde dolara.

IBM je jučer objavio i da će tvrtki Globalfoundries ustupiti svoju proizvodnju čipova. Taj odjel trpi velike gubitke, na što ukazuje i spremnost IBM-a da plati Globalfoundries 1,5 milijardi dolara u iduće tri godine za preuzimanje tog odjela.

U velikom restrukturiranju IBM se nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili čak gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema 'cloud' i uslugama mobilne sigurnosti.

Tako su prihodi IBM-a od 'cloud' usluga u proteklom tromjesečju porasli više od 50 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su se od mobilnih usluga udvostručili. Međutim, to nije bilo dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja serverima i drugim hardverom.

Izvor: Nakon pada prihoda i dobiti vrijednost IBM-a manja za 13 mlrd usd

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>