Naslovna » Kompanije » Neto dobit PBZ-a 508 3 milijuna kuna

Neto dobit PBZ-a 508 3 milijuna kuna

U prvih devet mjeseci ove godine na razini PBZ Grupe ostvarena je dobit nakon oporezivanja u iznosi od 710,4 milijuna kuna.

Foto: Željko Lukunić / Pixsell

U prvih devet mjeseci ove godine na razini PBZ Grupe ostvarena je dobit nakon oporezivanja u iznosi od 710,4 milijuna kuna, dok neto dobit same Privredne banke Zagreb za isto razdoblje iznosi 508,3 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća PBZ-a objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dobit PBZ Grupe i same banke ostvarena u prvih devet mjeseci ove godine niža je, ali u izvješću se to tumači činjenicom da je u tom razdoblju lani provedena prodaja društva PBZ Invest, od čega je ostvaren izvanredni prihod, koji je dobit prije oporezivanja u 2013. uvećao za 133,5 milijuna kuna. Kada se isključi utjecaj tog izvanrednog prihoda, dobit PBZ Grupe prije oporezivanja u ovoj je godini porasla za 9,5 posto.

Financijsko izvješće pokazuje i da je neto kamatni prihod PBZ Grupe u prvih devet mjeseci ove godine smanjen za 0,5 posto, na 1,67 milijardi kuna, uslijed nastavka smanjenja potražnje za kreditima, dok je istodobno neto prihod od provizija i naknada porastao za 4,9 posto, na 837,7 milijuna kuna.

Neto kamatni prihod Privredne banke Zagreb je pak u tom razdoblju smanjen za 0,4 posto, na 1,59 milijardi kuna, dok je neto prihod od provizija i naknada porastao za 11,1 posto, na 427,8 milijuna kuna.

Uz ostalo, u izvješću se navodi kako je PBZ Grupa u prvih devet mjeseci, u cilju adekvatnog upravljanja rizicima, a posebno kreditnim rizikom, izdvojila 420,7 milijuna kuna za vrijednosno usklađenje i rezervacije za gubitke, dok istovjetni troškovi na razini same banke iznose 435,8 milijuna kuna.

Na kraju rujna bilanca PBZ Grupe iznosi 72,2 milijardi kuna i za 3 posto je veća nego krajem trećeg tromjesečja 2013. godine, a grupa raspolaže kapitalom i rezervama u iznosu od 13 milijardi kuna.

Imovina Privredne banke Zagreb na kraju rujna ove godine iznosi pak 68,5 milijardi kuna i za 4,4 posto je viša nego krajem rujna lani, dok ukupni kapital kojim ta banka raspolaže iznosi 11,5 milijardi kuna.

Izvor: Neto dobit PBZ-a 508 3 milijuna kuna

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>