Naslovna » Politika » Novalić: Prodajmo telekome da bismo izgradili tunele

Novalić: Prodajmo telekome da bismo izgradili tunele

image
Fadil Novalić

Federalna vlada ozbiljno razmišlja o djelomičnoj ili potpunoj prodaji telekom operatera, a novac od prodaje uložit će u probijanje tunela Vranduk i Prenj,

Ovu zamisao je u razgovoru za Federalnu televiziju s javnosti podijelio federalni premijer Fadil Novalić. Prije odluke o prodaji HT-a Mostar i BH Telecoma uslijedit će ocjena poslovanja i budućnosti operatera, nakon čega će se znati hoće li se, po kojoj cijeni, kada i kome prodati HT Mostar i BH Telecom.

– Ako bismo prodavali telekome, onda ih ne bismo spalili kroz budžete, nego bismo uložili taj novac u probijanje tunela Prenj,koji je generacijski projekat, ili Vranduk. Ne znamo vrijednost telekoma i može li tih 39 posto biti ekvivalent tim projektima, kaže Novalić.

Pojašnjava kako se Autoceste FBiH ne mogu više zaduživati te se stoga i rodila ideja o prodaji telekoma i ulaganju u autoceste.

– Pitanje je kakva je budućnost telekoma. Jednu međunarodnu kompaniju smo zamolili da dođe i napravi presjek poslovanja i projekciju šta bi moglo biti u budućnosti na tržištu BH Telecoma i Eroneta. Na osnovu toga će se reći što će se uraditi. Prodati djelomično do 41 posto preduzeća, potpuno ili ostaviti, kaže Novalić.

Kad je u pitanju privatizacija u elektroenergetskom sektoru, to sada nije moguće jer nema zainteresiranih.

Termoelektrane, kaže Novalić, neće niko jer je EU odlučila protjerati ugalj, a kada su u pitanju vode, država ne smije tako lako dati ta bogatsva.

– U ovom trenutku samo su interesantni telekomi, a željeznice i propala preduzeća nisu. Prvo se trebaju restrukturirati da bi se nekome dala, kaže Novalić, prenosi Dnevni list.

Izvor: Novalić: Prodajmo telekome da bismo izgradili tunele