Naslovna » Kompanije » Obustavljen rad u Tvornici rezervih dijelova Vareš

Obustavljen rad u Tvornici rezervih dijelova Vareš

image
Tvornica rezervnih djelova Vareš

Nezadovoljni radnici Tvornice rezervnih dijelova Vareš obustavili su proizvodnju zbog neisplaćivanja osobnih dohodaka i neuplaćivanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Do obustave proizvodnje došlo je još 22. augusta ove godine, ali su tek danas odlučili izaći u javnost i tražiti način za rješavanje njihovih problema, rekao je predsjednik Sindikata radnika TRD-a Ibro Hercegovac.

Agonija ovog poduzeća traje već dugi niz godina, a problemi su uvijek isti – neisplaćivanje plaća, toplog obroka, prijevoza i doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Italijanskoj ambasadi je 27. augusta upućen  dopis da pokuša riješiti nastali problem jer je vlasnik TRD-a iz Italije.

Radnici su zadnju punu plaću primili za veljaču, a primili su je prije dva mjeseca. Sve troškove liječenja radnici snose sami, dugovanja za prijevoz su enormna i iznose po nekoliko tisuća KM.

– Isto tako, ovo nije problem koji je nastao sa sadašnjim rukovodstvom, nego su prethodne strukture učinile da ova agonija traje godinama i ne prestaje –  kaže predsjednik sindikata Ibro Hercegovac.

Osim toga, problem imaju i radnici koji su ostvarili pravo na mirovinu, ali mirovinu ne mogu primati zbog neuplaćenih doprinosa. Trenutno se radi o četiri radnika, a od sljedeće godine bit će još šest radnika koje čeka ista sudbina.

Hercegovac smatra da postoje samo dva rješenja – da se nastavi raditi na ovaj način i dalje trpjeti ili pokrenuti pitanje stečaja.

– Radnici će nastaviti proizvodnju tek kada se isplate dogovorena sredstva za plaću i pol. Pozivamo sve relevantne institucije koje mogu pomoći u rješavanju novonastalih problema, te da se što žurnije uključe i pomognu u rješavanju – zaključio je Ibro Hercegovac.

Direktorica Sevledina Gondžo je kazala da je  dio radnika obustavio proizvodnju i da traže isplatu dogovorenih sredstava.

– Trenutni problem je nastao zbog neisplaćivanja plaće i pol u dogovorenom vremenu, a sve zbog neuplaćivanja sredstava od strane kupca iz inozemstva. Naša firma već dugi niz godina radi bez podrške financijskog sistem tako da se financiramo samo iz vlastitih sredstava. Na žalost, nismo jedina firma koja radi i posluje u ovakvim uvjetima, proizvodnja radi u veoma teškim uvjetima. Radnici koji su otišli u mirovinu svoja potraživanja traže putem suda i mi nalazimo način da izmirimo utužena sredstva. – kazala je generalna direktorica TRD-a Sevledina Gondžo, javlja Radio Bobovac.

/Fena

Izvor: Obustavljen rad u Tvornici rezervih dijelova Vareš

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>