Naslovna » Kompanije » Odluka CA o mobitelima u zrakoplovima nakon preporuka proizvođača

Odluka CA o mobitelima u zrakoplovima nakon preporuka proizvođača

U petak, 26. rujna, EASA je donijela i odluku da se dozvoli korištenje mobilnih telefona i za vrijeme slijetanja zrakoplova.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Croatia Airlines namjerava kontaktirati proizvođače zrakoplova koje čine flotu hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika, Airbus i Bombardier Aerospace, o mogućnosti uporabe mobilnih uređaja tijekom zrakoplovnih letova, te će u skladu s njihovim preporukama dalje odlučiti o tome, doznaje se iz te tvrtke.

Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) još prije godinu dana ukinula je zabranu korištenja mobilnih uređaja u zrakoplovima, uz uvjet za putnike koji se žele koristiti svojim mobitelima i tabletima da ih prilikom polijetanja i slijetanja prebace u tzv. zrakoplovni način rada.

U petak, 26. rujna, EASA je donijela i odluku da se dozvoli korištenje mobilnih telefona i za vrijeme slijetanja zrakoplova.

Kako ističu iz Croatia Airlinesa, proizvođači zrakoplova nadležni su za izdavanje sigurnosnih preporuka na temelju kojih aviokompanije, ako to žele, mogu obavljati odgovarajuće provjere u kojima bi se utvrdilo dolazi li do interferencije mobilnih uređaja s navigacijskom i komunikacijskom opremom zrakoplova tijekom leta.

"Nakon što primi preporuke proizvođača zrakoplova, CA će donijeti odluku o daljnjem postupanju na ovu temu, odnosno eventualnom dopuštenju za korištenje mobilnih elektroničkih uređaja tijekom leta", rečeno je Hini iz te kompanije.

 

Izvor: Odluka CA o mobitelima u zrakoplovima nakon preporuka proizvođača

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>