Naslovna » Poslovne vijesti » Ortega pretekao Bafeta kao drugi najbogatiji čovjek na svijetu

Ortega pretekao Bafeta kao drugi najbogatiji čovjek na svijetu

image
Amansio Ortega

Španski modni magnat Amansio Ortega pretekao je američkog investitora Vorena Bafeta i postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu, iza prvoplasiranog Bila Gejtsa, prema najnovijoj listi svjetskih milijardera njujorške agencije "Blumberg" .

To je prvi put da je osnivač modne kompanije “Inditex” zauzeo drugu poziciju od kada je u martu 2012. godine debitovao na ovoj Blumbergovoj listi.

Neto bogatstvo Ortege je ove godine uvećano za 17 odsto, na 71,5 milijardi dolara, zahvaljujući skoku profita “Inditexa” usljed rastuće prodaje. Ova španska kompanija posjeduje preko 6.600 prodavnica širom svijeta, a u sklopu nje posluju brendovi Zara, Massimo Dutti i Pull and Bear.

“Ortega je suludi operater, koji je bio veoma strateški nastrojen u pogledu rasta kompanije”, izjavila je analitičarka kompanije “Morningstar investment services” Bridžet Vajšar.

Kako dodaje, zahvaljujući blizini proizvodnih postrojenja sjedištu kompanije u Španiji i distribuciji robe dva puta nedjeljno u prodavnice, “Inditex” je bio u stanju da brzo odgovori na promjene u modnim trendovima za razliku od konkurenata koji su koncentrisali proizvodnju u Kini kako bi smanjili troškove.

Suosnivač “Microsofta” Bil Gejts ostao je najbogatiji čovjek na svijetu, zahvaljujući bogatstvu od 85,5 milijardi dolara.

Na trećoj poziciji “Blumbergove” liste je Voren Bafet, koji svoje bogatstvo od 70,2 milijarde dolara duguje većinskom udjelu u investicionom fondu Berkšir Hatavej, konglomeratu koji je izgradio u proteklih pet decenija.

Vrijednost njegovog fonda je ove godine pala za pet odsto, jer su dvije najveće investicije Bafeta – American Express i Coca-Cola – registrovale lošije rezultate.

Četvrti je Karlos Slim, vlasnik telekomunikacione kompanije “America Movil”, sa bogatstvom od 66,9 milijardi dolara, peto i šesto mjesto zauzeli su Čarls i Dejvid Koš, osnivači “Koch Industries”, koji su “teški” 49,8 milijardi dolara, a na sedmoj poziciji, sa iznosom od 47,6 milijardi, nalazi se Lari Elison, osnivač i najveći akcionar kompanije “Oracle”.

Kineski biznismenm Vang Jianlin, vlasnik konglomerata “Dalian Vanda”, skočio je na osmo mjesto, zahvaljujući bogatstvu od 45,1 milijardi dolara, najbogatiji Šveđanin, direktor “Ikee”, Ingvar Kamprad je sa sumom od 43,1 milijardi dospio na devetu poziciju, a na rang-listi se među prvih deset našo i Džef Bezos, vlasnik kompanije za onlajn prodaju Amazon, za 38,7 milijardi dolara.

Izvor: Ortega pretekao Bafeta kao drugi najbogatiji čovjek na svijetu