Naslovna » Politika » Oslobođeni od carine i poreza sva humanitarna pomoć za poplavljena područja

Oslobođeni od carine i poreza sva humanitarna pomoć za poplavljena područja

Vanredna sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici u Sarajevu oslobodilo je plaćanja uvoznih dažbina i drugih neizravnih poreza za pošiljke međunarodne pomoći zbog poplava koje su zadesile BiH…

Zadužena su inspekcijska tijela da ubrzaju procedure i u prioritetu rješavaju inspekcijsku kontrolu ove robe. Uprava za indirektno oporezivanje BiH i mjerodavna inspekcijska tijela će Vijeću ministara dostaviti povratne informacije o prijemu ove robe.
Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o prikupljanju sredstava po osnovi jednodnevne zarade zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine za pomoć za saniranje posljedica nastalih zbog poplava u svibnju 2014. godine. 
Sredstva će se osigurati izdvajanjem jednodnevne zarade uz obračun plaća u institucijama Bosne i Hercegovine za maj 2014. godine, čime bi bila osigurana oko dva miliona KM. Svaki zaposleni u bh. institucijama svojim potpisom će dati suglasnost za izdvajanje dnevnice.  
Vijeće ministara BiH donijet će odluku o raspodjeli ovih financijskih sredstava  u roku od 30 dana od dana izdvajanja sredstava. 
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je zaključak o otvaranju namjenskih računa (u KM i devizni) za prikupljanje novčane pomoći  Bosni i Hercegovini. Vijeće ministara donijet će posebne odluke o raspodjeli ovih sredstava.  
Vijeće ministara donijelo je zaključak o doniranju robe koja je pravomoćno oduzeta zbog carinskih prekršaja, a nalazi se u skladištima Uprave za neizravno oporezivanje BiH radi pomoći za saniranje posljedica nastalih zbog poplava.    Zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje da u roku od pet dana pripremi specifikaciju trajno oduzete robe kako bi entitetske civilne zaštite i civilna zaštita Brčko distrikta BiH mogle iskazati zainteresiranosti za donaciju raspoložive robe. 
Ovaj zaključak bit će realiziran do 1. jula ove godine, a čemu će Uprave  izvijestiti Vijeće ministara BiH.   
Uprava za indirektno oporezivanje će prema iskazanim potrebama entitetskih civilnih zaštita i Civilne zaštite Brčko distrikta BiH donirati materijalna sredstava, i to civilnim zaštitama Federacije BiH i Republike Srpske po 45 posto, a Brčko distrikta BiH 10 posto, kaže se u saopćenju Vijeća ministara BiH.
Biznis.ba

Izvor: Oslobođeni od carine i poreza sva humanitarna pomoć za poplavljena područja

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>