Naslovna » Poslovne vijesti » Petrović: Sarajevo neće ostati bez grijanja

Petrović: Sarajevo neće ostati bez grijanja

image
Zlatko Petrović

Sarajevo neće ostati bez grijanja, niti će u ovom periodu biti narušen sistem snabdijevanja gasom individualnih korisnika, odnosno privrednih subjekata, izjavio je danas na konferenciji za novinare Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

On je podsjetio da je došlo do dodatnog smanjenja isporuke gasa prema BiH i drugim zemljama u Evropi iz Ruske Federacije, odnosno da su smanjene isporuke gasa za 35 posto.

Što se tiče Kantona Sarajevo, po njegovim riječima, dostatne količine koje se mogu dati Sarajevogasu, odnosno i Toplanama su trenutno u količini od 450.000 metara kubnih.

Optimalne količine koje su potrebne za ovaj vremenski period i vanjske temperature kreću se od 490.000 do 500.000 kubika, što znači da imamo manje količine za 40.000 do 50.000 nego što su objektivno potrebne.

– Ovu situaciju nismo dočekali nespremni. Već smo na bazi uredbe o proizvodnji i distribuciji toplotne energije poduzeli korake za aktiviranje sistema alternativnog grijanja na onim lokacijama i mjestima gdje je to moguće, a to su velike kotlovnice koje mogu vrlo brzo preći na mazut. Sada je na snazi umjerena redukcija koja traje dva sata dnevno, manje od kompletnog vremena grijanja od 5 do 22 sata – dodao je Petrović.

Imajući u vidu da je u odnosu na jučerašnji dan danas nešto toplije i da se predviđa sunčano vrijeme, ministar Petrović očekuje da ćemo ovaj vikend, odnosno iduću sedmicu proći bez većih problema, odnosno da nećemo ni doći u situaciju da uključujemo alternativu koja je čak i do pet puta skuplja nego kad se troši prirodni gas.

Petrović je kazao da je na današnjem sastanku u BH-Gasu dogovoreno da će BH-Gas u slučaju potrebe, odnosno datih instrukcija od Energoinvesta, koji je uvoznik gasa, poduzeti i dodatne korake za obezbjeđivanje dodatnih, alternativnih količina gasa iz EU i u tom smislu je kontaktirana i Energetska zajednica i ti razgovori su u toku.

/Fena

Izvor: Petrović: Sarajevo neće ostati bez grijanja

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>