Naslovna » Politika » Poljoprivredna strategija donijet će značajne plodove ako se pravilno primijeni

Poljoprivredna strategija donijet će značajne plodove ako se pravilno primijeni

image
Predstavnički dom PFBiH / Arhiv

Strategija srednjoročnog razvoja poljoprivrede za period 2015-2019 godina treba da donese značajne plodove ako je odobri Parlament i ako bude pravilno primijenjena.

 To je danas na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, posvećenoj isključivo poljoprivredi u FBiH, izjavio Pejo Janjić iz Odjela za ruralni razvoj u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

On je sa stručnjacima s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu i inozemnim ekspertima bio direktno uključen u izradu strategije čiji je predlagač Parlamentu resorno ministarstvo, odnosno Federalna vlada.

Janjić je podsjetio da se prema zakonskim odredbama, poljoprivredna politika bazira na srednjoročnoj strategiji razvoja te da ova nova (strategija) vodi uvjetima za uspješan odgovor poljoprivrede u FBiH  procesima globalizacije tržišta i pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Naglasivši da je  u njenu  izradu bila uključena struka a ne politika, Janjić je taj dokument nazvao “strategijom preokreta“ koji se temelji na tri stuba.

Prvi stub je tržišno-cjenovna politika koja se realizira kroz tržišne intervencije i direktna plaćanja u proizvodnji, ali ovog puta „po grlu i hektaru“, s obaveznom kontrolom na terenu jačom nego dosad.

Drugi stub su strukturne mjere i on se realizira putem programa ruralnog razvoja koji će po Janjićevim riječima, ubrzo biti u parlamentarnoj proceduri. Suština predviđenih mjera tu su podrška ulaganjima u poljoprivredna gazdinstva, objekte, opremu i mehanizaciju te druge investicije čija je funkcija rast kvaliteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda.

Treći stub predložene strategije, kako je naveo Janjić, podrazumijeva opće usluge a one treba da stvore pogodan ambijent za održavanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje kroz mjere zaštite zdravlja biljaka i životinja, sigurnosti hrane, savjetodavnih usluga, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja poljoprivrednika i drugih elemenata.

Dosadašnja poljoprivredna politika bila je bazirana gotovo isključivo na budžetskim izdvajanjima za direktna plaćanja za proizvodnju, koja su često kasnila i bila neadekvatno raspoređena, navodi Janjić.

– Novi pristup koji nudi ova strategija zasniva se na snažnom rastu ulaganja u mjere ruralnog razvoja koje primarno čini podrška investicijama u novu tehnologiju proizvodnje i doradu, tako da ove mjere na kraju implementacije stratgije postaju dominantan stub poljoprivredne politike.

Važno je naglasiti da za finansiranje ovih mjera Vlada mora osigurati kreditna zaduženja od 21 milion KM 2016. godine pa do 46 miliona 2019.

To ne bi trebalo da bude problem budući da EIvropska investicijska banka već podržava slične programa u Turskoj, ali i zemljama regiona – rekao je također Janjić.

U jednom od grafikona u prijedlogu strategije za 2015-2019, koji je on predstavio poslanicima Predstavničkog doma, uporedno su prikazana ulaganja po hektaru obradive površine u BiH i zemljama regiona.

Karakteristično je poređenje s Makedonijom koja ima gotovo identične resurse kao Federacija BiH, a ulaže tri puta više.

Nakon što se o predloženoj strategiji izjasni danas Predstavnički dom, 8. juna će je razmotriti i Dom naroda.

Naime, dokument te vrste ne može se primjenjivati ako ga Vladi ne odobre oba doma Federalnog parlamenta.

/Fena

Izvor: Poljoprivredna strategija donijet će značajne plodove ako se pravilno primijeni