Naslovna » Politika » Potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji BiH i Bugarske

Potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji BiH i Bugarske

image
Boris Tučić

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i ministar ekonomije i energetike Republike Bugarske Dragomir Stojnev potpisali su danas u Sofiji Sporazum o ekonomskoj saradnji između BiH i Republike Bugarske.

Prema zajedničkoj ocjeni ministara, Sporazum treba da predstavlja osnovu za pospješivanje ekonomskih odnosa BiH i Bugarske, te unapređenje međusobne saradnje u različitim privrednim oblastima.
 
U tom smislu najavljeno je skoro potpisivanje i Sporazuma o promociji i zaštiti investicija između BiH i Bugarske, a razgovaralo se i o mogućnostima zajedničke realizacije različitih projekata u oblasti malih i srednjih preduzeća, zaštite životne sredine i turizma.
 
Prema podacima za 2013. godinu, vrijednost izvoza BiH u Republiku Bugarsku iznosila je 39.14 miliona eura, a vrijednost uvoza 38.89 miliona eura. Pokrivenost uvoza izvozom na strani BiH iznosila je 100.62 posto.
 
Izrazivši saučešće vladi i građanima Republike Bugarske zbog stradalih u poplavama koje su zadesile nekoliko bugarskih gradova, ministar Tučić je upoznao Stojneva sa aktivnostima koje se u BiH provode o pitanju procjene štete nakon poplava u BiH, te sa aktivnostima koje institucije u BiH provode u pravcu njene sanacije, saopćili su iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
 
(Fena)

Izvor: Potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji BiH i Bugarske

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>