Naslovna » Poslovne vijesti » Predstavljen projekt izgradnje autoputa Banja Luka-Mliništa

Predstavljen projekt izgradnje autoputa Banja Luka-Mliništa

image
Foto: Arhiv

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić učestvovao je danas u Makau, u Kini, u radu posebne konferencije o temi „Jedan pojas, jedan put i regionalna saradnja na infrastrukturnim projektima“, na kojoj je predstavio projekt izgradnje autoputa Banja Luka – Mliništa.

Trninić je rekao da se Vlada RS-a, svjesna značaja regionalnog povezivanja, opredijelila za realizaciju projekta izgradnje mreže autoputeva u tom bh.entitetu.

-Naročito nam je zanimljiv projekt izgradnje autoputa Banja Luka – Mliništa, koji će dalje ići preko Federacije BiH i Republike Hrvatske do Splita. Pregovori sa kineskim partnerima započeli su još 2013. godine, na osnovu njihove samoinicijativne ponude i iskazanog interesa da učestvuju u izgradnji ove saobraćajnice, koja predstavlja nastavak evropskog koridora E 661 Gradiška – Banja Luka, u pravcu juga – rekao je ministar Trninić, dodajući da je procijenjena vrijednost prve faze izgradnje ovog autoputa 600 miliona eura.

Na osnovu preliminarnog sporazuma, kineski partneri će u narednom periodu pristupiti izradi studijske i projektne dokumentacije, neophodne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu s „Exim bankom“, dok RS ima obavezu da s 15 posto učestvuje u sufinansiranju projekta, te da sprovede kompletnu eksproprijaciju na predviđenoj dionici autoputa.

Ministar Trninić i direktor javnog preduzeća „Autoputevi“ Dušan Topić borave u službenoj posjeti Kini, gdje učestvuju na 6. forumu o finansiranju i izgradnji međunarodnih infrastrukturnih projekata, koji se održava u Makau.

Oni su danas imali i odvojene sastanke s visokim delegacijama dvije velike kineske kompanije, koje su inače prisutne u regionu i s kojima RS već sarađuje.

/Fena

Izvor: Predstavljen projekt izgradnje autoputa Banja Luka-Mliništa