Naslovna » Poslovne vijesti » Prevara teška 74 miliona maraka!

Prevara teška 74 miliona maraka!

image

Gigantske razmjere brutalne prevare slovenskog trgovačkog lanca „Tuš" i njegove kćerke firme „Tuš Trade", kojom su oštećeni bh. privrednici dobavljači, na vidjelo su izašli na prvom ročištu u stečajnom postupku u Općinskom sudu Bihać, piše "Dnevni avaz".

Stečajni upravnik Hasan  Redžić, naime, na ročištu je naveo brojke od kojih se povjeriocima “zanesvijestilo”.

– Od pokretanja stečajnog postupka 16. marta, 256 povjerilaca od stečajnog dužnika „Tuš Trade” potražuje ukupno 74.180.834 KM – naveo je stečajni upravnik Redžić.

Nedavne informacije u medijima nazvane preliminarnim procjenama ukupne štete nad bh. dobavljačima od 20 miliona KM pokazale su se dječijom igrom. Dugovi većini domaćih firmi i tek ponekoj iz Slovenije i Hrvatske veći su skoro četiri puta!

Među prevarenim povjeriocima je oko 500 radnika “Tuš Tradea” Bihać širom BiH koje je slovenski trgovački lanac iskorištavao i na kraju im podijelio otkaze ne uplativši po dvije plaće i druge naknade.

Redžić je u kratkom izvještaju pred sudijom Aladinom Bajrićem i povjeriocima, koji su ispunili i sudnicu i hodnik, istakao da je stečajni dužnik “Tuš Trade” Bihać, prema njegovoj analizi, od 2011. do kraja 2014. rapi-dno obezvređivao svoju imovinu, tako da je stečajni postupak dočekao “go kao crkveni miš”.

– Stečajni dužnik je ni na nebu ni na zemlji, bez imovine je – šokirao je dalje upravnik prisutne.

Prema njemu, popis zaliha, odnosno robe s istekom roka za upotrebu, iznosi 69.000 KM, plus rashodovana imovina u vrijednosti od 90.000 KM, koja se odnosi na stare računare, štampače, fiskalne kase, police i dijelove namještaja. Uz ovu, faktički, bezvrijednu imovinu jedino vrijedno što se vodi na “Tuš Tradeu” Bihać jeste 415.000 KM založnog prava kod „Raiffeisen” banke, gdje je podignut kredit od osam miliona KM.

Stečajni upravnik naglasio je da će tek na posljednjem ročištu pred skupštinom povjerilaca biti objavljeno konačno kolika je stečajna masa od koje će se namirivati 256 povjerilaca, ali to je zazvučalo kao žalosna utjeha.

– Ja ne mogu sada reći kolika je stečajna masa, ali mogu reći da kvalitetne stečajne mase i nema – rekao je Redžić i naglasio da se, osim stečajnog postupka, vodi i krivični postupak pred Tužilaštvom BiH po krivičnoj prijavi koju su podnijeli dobavljači „zbog radnji koje su prethodile stečaju”.

U masi povjerilaca bili su i predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Federalne porezne uprave (FPU), koje je stečajni dužnik „zavalio” za 3,5 miliona KM po osnovu PDV-a, odnosno 2,5 miliona KM po osnovu doprinosa na plaće i iz plaća i drugih poreza. U brizi za poslovanjem s „uglednim” partnerom većina povjerilaca, praktično nijedan, nije provjeravala bonitet “Tuš Tradea” Bihać.

Jedna od rijetkih kompanija koja je poslovala sa stečajnim dužnikom, a nema je kao povjerioca jeste „Violeta”, saznaje “Avaz”.

Ova firma prilikom isporuke robe tražila je od “Tuš Tradea” Bihać bankovnu garanciju i naplatila je svaku marku.

Kao što je poznato, istraga se u BiH vodi protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Vida Habijara, Branka Cokara te firmi “Tuš Holding”, “Tuš” d. o. o. i “Tuš Trade”.

– Pogledajte historijski izvod kod suda ko koga osniva, ko koga rađa, i do čega dolazi. Formiralo se stablo, a sve vodi do slovenskog državljanina Mirka Tuša, o čemu sada brigu vodi Tužilaštvo BiH – kazao  je poznavalac slučaja „Tuš”, piše “Dnevni avaz”.

/Fena

Izvor: Prevara teška 74 miliona maraka!