Naslovna » Politika » Proglasiti stanje prirodne nesreće za cijelu BiH

Proglasiti stanje prirodne nesreće za cijelu BiH

Zahtjev za vanredno stanje u cijeloj BiH

Vlada Federacije BiH, koja je u stalnom zasjedanju, razmatrala je stanje u FBiH izazvano velikim poplavama….

Polazeći od ozbiljnosti situacije, Vlada je zadužila Federalni štab i Federalnu upravu civilne zaštite da Vijeću ministara BiH upute zahtjev za proglašenje stanja prirodne nesreće za teritorij Bosne i Hercegovine.
Istaknuto je da između Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske postoji dobra koordinacija u naporima da se što više i brže ublaže posljedice velikih poplava.
Nakon što je federalni ministar unutarnjih poslova informirao o sigurnosnom stanju na poplavljenim područjima, Vlada je uputila poziv kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova da otkrivaju one koji stanje na popljavljenim područjima koriste za pljačkanje domova i privrednih objekata. Kako je Kaznenim zakonom FBiH definirano, ovo su oblici teške krađe.
Ujedno, Vlada je uputila poziv građanima da saznanja o slučajevima koji imaju elemente krađe i pljačke prijave najbližoj policijskoj stanici, a da o slučajevima neosnovanog podizanja cijena, naročito osnovnih životnih namirnica i sanitarnih potrepština upoznaju inspekcijske uprave.
Ukoliko službene osobe iz policijskih stanica i inspekcija propuste poduzeti mjere po ovim prijavama, upućen je poziv građanima da o tome direktno informiraju Vladu FBiH na otvoreni telefon 033/212-602.
Na sjednici je prezentirana i informacija da je Federalna vlada otvorila je donatorske račune za pomoć stradalim u poplavama, a mogu se vidjeti i na web stranici Vlade FBiH (www.fbihvlada.gov.ba).
 
Sastanak sa predstavnicima javnih preduzeća
 
Istovremeno, pokrenuta je i inicijativa za osnivanje Fonda za ove namjene. S tim u vezi, između ostalog, planirano je da danas u Federalnoj vladi bude organiziran sastanak s predstavnicima javnih preduzeća i njihovih kooperanata kako bi bile sagledane njihove mogućnosti u pružanju pomoći ugroženim područjima.
Vlada je federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića ovlastila da koordinira prihvat pomoći koju građani i pravne osobe dostavljaju za nastradale u FBiH. 
Upućena je preporuka lokalnim zajednicama koje su proglasile stanje prirodne nesreće da za ponedjeljak i utorak (19. i 20.5.2014. godine) donesu odluke o obustavi rada javnih ustanova, organizacija i preduzeća čiji bi uposlenici ili korisnici mogli biti izloženi opasnosti, te da poslodavci organiziraju proces rada u mjeri u kojoj je to neophodno i na način koji neće ugrožavati život i zdravlje uposlenika.
 
Apel građanima
 
Također, lokalnim zajednicama u kojima se stanje nakon poplava smiruje, Federalna vlada uputila je apel da pozovu građane i pravne osobe da se uključe u aktivnosti na ublažavanju i otklanjanju posljedica poplava, kao i da prihvate volontere koji pristižu s drugih područja kako bi pružili pomoć.
Vlada je razmatrala i informaciju o epidemiološko-zdravstvenom stanju koju je iznio direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler. Tim povodom naglašeno je da su prioriteti osiguravanje snabdijevanja stanovništva vodom za piće i sredstvima za higijenu. Ukazano je i da je veoma bitno na vrijeme i pravilno sanirati uginuli stočni fond.
U dijelu sjednice posvećenom elektroenergetskom sektoru, naglašeno je da je snabdijevanje električnom energijom potpuno stabilno i da građani nemaju razloga za za bojazan da će ostati bez ovog energenta, kaže se u saopćenju iz Vlade FBiH.
Biznis.ba

Izvor: Proglasiti stanje prirodne nesreće za cijelu BiH

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>