Naslovna » Poslovne vijesti » Radnici Gredelja apeliraju na vlasti da iznađu rješenje za ovo preduzeće

Radnici Gredelja apeliraju na vlasti da iznađu rješenje za ovo preduzeće

image
Radnici Gredelj – Revoma

Radnici Gredelj – Revoma iz Dobošnice apeliraju na vlasti u BiH i Hrvatskoj da iznađu rješenja za ovo preduzeće i da se zaustavi njihova višegodišnja agonija, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu.

 Dopredsjednik Sindikata Gredelja iz Dobošnice Hamzalija Hankić kazao je da im  većinski vlasnik duguje 32 plaće, da im četiri i po godine  nije uvezan staž, te da nije uplaćivano zdravstveno osiguranje.
 
Radnici Gredelja žrtve su loše privatizacije i često su morali protestirati tražeći zarađene plaće i uplatu penzionog i zdravstvenog osiguranja. Gotovo je nemoguće riješiti imovinsko-pravne odnose, budući je većinski vlasnik firme Gredelj Revom iz Dobošnice Tvornica željezničkih vagona  Gredelj iz Zagreba, koja je u stečaju.
 
Hankić je dodao da su radnici Gredelja u Sarajevu već osam dana i da su prije dva dana prekinuli štrajk glađu, napominjući da im se za to vrijeme niko iz institucija BiH i Hrvatske nije obratio.
 
Hankić je kazao da je jutros zamolio predsjednika Sindikata metalaca BiH Muhameda Hadžića da se pismenim putem obrati premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i zatraži od njega da primi delegaciju Sindikata firme Gredelj Rewom Dobošnica da bi razgovarali o rješenjima problema radnika ove firme.
 
– Naša firma u vlasništvu je države Republike Hrvatske. Već četiri godine većinski vlasnik nije se udostojio da uđe u našu firmu da održi skupštinu društva, verifikuje nadzorni odbor i menadžera preduzeća – kazao je Hankić na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovalo i tridesetak radnika Gredelja.
 
Naveo je da se stečajni upravitelj u Gredelju boji  doći u BiH zbog kriminala koji se dešava u firmi iz Dobošnice, te da je taj kriminal prijavljen Tužilaštvu Tuzlanskog kantona i Federalnoj upravi policije.
 
Predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić upozorio je na teško stanje u kojem se genaralno nalazi jedan broj preduzeća u ovom sektoru, kao i na težak položaj radnika, te pozvao institucije vlasti da pomognu u rješavanju problema da bi se zaustavilo  daljnje propadanje firmi.
 
– Problem Gredelja Rewon iz Dobošnice nije od jučer i sa njim su upoznate sve insitutucije na nivou Federacije, kantona, pa i države – kazao je Hadžić, dodajući da gotovo svakodnevno imaju slične situacije i štrajkove poput ovoga u Gredelju.
 
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Željeznice FBiH ponudili su dio rješenja za radnike Gredelja i na tome su, kako je kazao Hadžić, zahvalni, ali je potrebno problem riješiti kvalitetnije i dugoročno.
 
Podsjetio je da je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) uputio pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću u kojem su zatražili hitan sastanak radi rješavanja problema radnika poduzeća Gredelj – Rewom Dobošnica.
 
Predsjednik i potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Ismet Bajramović i Sinan Husić, kazali su da preduzeće Gredelj Rewom Dobošnica može nastaviti da radi, ima osiguranu proizvodnju i tržište, zbog čega radnici traže pokretanje proizvodnje ili raskidanje ugovora o privatizaciji.
 
Činjenica da se radi o 75 radnika koji su donedavno bili u štrajku glađu, kako su dodali, govori o neophodnosti i hitnosti rješavanja njihovih problema.
 
– Najvažnije je spasiti živote i sačuvati zdravlje – kazao je Bajramović u Domu sindikata, gdje su prenoćili radnici Gredelja.
 
 
 
(FENA)

Izvor: Radnici Gredelja apeliraju na vlasti da iznađu rješenje za ovo preduzeće

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>