Naslovna » Poslovne vijesti » Razvojna agencija USK-a organizirala seminar “Kako pokrenuti vlastit biznis”

Razvojna agencija USK-a organizirala seminar “Kako pokrenuti vlastit biznis”

image
Bihać

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona (RA USK) organizirala je danas u Bihaću seminar o temi "Kako pokrenuti vlastiti biznis", u okviru projekta "Lika and Pounje accessing resources", koji se finansira iz federalnog granta State Department-a Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Projekt na terenu implementiraju partneri iz pograničnog područja BiH i Hrvatske, a ima za cilj promovirati regiju i privući investicije na prekogranično područje dvije zemlje, tačnije općine južne Like i USK-a.

Današnjim seminarom željelo se potaknuti mlade osobe da pokrenu svoje obrte ili poduzeća, s ciljem smanjenja nezaposlenosti na tom području.

Primjere dobre prakse učesnicima su prezentirali prof.dr. Ivana Bilić s Ekonomskog fakulteta u Splitu u Republici Hrvatskoj (RH), prof.dr. Husein Muratović s Ekonomskog fakulteta u Bihaću i predstavnici Općine Gračac u RH, Privredne i Obrtničke komore USK-a.

Zaključeno je da nedostaje poduzetnički duh u regiji, te da sektor malog i srednjeg poduzetništva treba da pokreće razvoj regije. Uz to, kako je rečeno, nedostaje kvalitetnih projektnih prijedloga, koji bi mogli biti financirani iz dostupnih fondova, te je neophodno aktivnije uključivati lokalne aktere u proces ekonomskog razvoja.

/Fena

Izvor: Razvojna agencija USK-a organizirala seminar “Kako pokrenuti vlastit biznis”