Naslovna » Poslovne vijesti » RS: Penziju izgubilo 356 korisnika

RS: Penziju izgubilo 356 korisnika

image
Foto: Arhiv

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS), zaključno sa 23. aprilom, završilo je reviziju 4.952 od ukupno 7.431 sumnjivog rješenja za boračko-invalidske penzije. Na osnovu toga 356 korisnika izgubilo je pravo na njih.

Revizijom su do sada pravo na boračko-invalidsku penziju (ličnu invalidninu) izgubila 233 korisnika, dok su pravo na porodičnu invalidninu izgubila 123 korisnika.

“Revizija je naša zakonska obaveza koju sprovodimo u kontinuitetu”, istakla je za “Nezavisne” Branka Šljivar, šef Odsjeka za informisanje i opšte poslove resornog ministarstva.

Ukupno 1.623 osobe, koje su ranije proglašene ratnim vojnim invalidima (RVI), nakon sprovedene revizije su prešle iz više u nižu kategoriju. Iz niže u višu kategoriju invalidnosti na ovaj način je prešao 151 RVI.

“Kao rezultat revizije, ukidanja prava duplim korisnicima i otklanjanja grešaka prvostepenih organa u informacionom sistemu oslobođena su sredstva u iznosu od oko 729.690 KM”, precizirali su u Ministarstvu.

Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS, navodi da nije zadovoljan procesom, ni rezultatima revizije boračkih prava.

“Na reviziju se pozivaju RVI koji su ranjeni, amputirci, ljudi koji su u ratu ostali bez dijelova tijela i njima je smanjivana kategorija invalidnosti”, navodi Miletić.

On dodaje da je cilj BORS bio i jeste da se otkriju slučajevi lažnih RVI, koji nemaju dokumentaciju o ranjavanju tokom rata, koji su status stekli nečasno, na osnovu “nekakvog oboljenja iz lažnih ljekarskih uvjerenja”. Međutim, kako navodi, već godinama se dovodi u pitanje status istinskih boraca kojima nedostaje kopija nekog dokumenta.

“Dosadašnjim procesom revizije ogorčeni su istinski borci jer se stvorila slika da vlasti žele doći do ušteda sredstava za isplatu po osnovu boračkih prava, a ne do lažnih korisnika istih. Tu nama nije bitan novac koji se gubi zbog tih lažnih korisnika. To je pitanje časti”, istakao je on.

Miletić je dodao da je ovakvo stanje neobjašnjivo i neodrživo i da će uskoro tražiti po ko zna koji sastanak sa resornim ministrom na temu revizije.

“Brojne su primjedbe RVI koji su na ovaj način oštećeni. Imamo slučajeve da RVI dobiju sudsku presudu u svoju korist, ali resorno ministarstvo ne postupa po toj presudi”, istakao je Miletić.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, istakao je da ima dosta prijava koje se odnose na slučajeve lažnih korisnika porodičnih invalidnina.

“Ima dosta prijava za korišćenje prava na stambeno zbrinjavanje po osnovu tog lažnog statusa. Međutim, oni su i dalje korisnici tih prava”, istakao je on.

Prevara koju je otkrio Fond PIO RS

Fond PIO nedavno je MUP-u RS podnio krivičnu prijavu protiv tri lica koja su na osnovu lažne medicinske dokumentacije tražila povećanje penzije po osnovu invaliditeta, koji su, navodno, stekli u ratu.

“Sumnjamo da je i medicinska dokumentacija, na osnovu koje su ostvarili pravo na penziju još prije 8-10 godina, lažna. Ukoliko se to utvrdi, oni će u potpunosti izgubiti pravo na penziju, a sredstva koja su do sada primali moraće vratiti Fondu”, istakao je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

/Nezavisne

Izvor: RS: Penziju izgubilo 356 korisnika