Naslovna » Poslovne vijesti » Sajam poljoprivrednih proizvoda na Trgu djece Sarajeva

Sajam poljoprivrednih proizvoda na Trgu djece Sarajeva

image
Sarajevo

Na Trgu djece Sarajeva danas je upriličen Sajam poljoprivrednih proizvoda, nastalih uz podršku USAID/Sida FARMA projekta.

Poljoprivredni proizvođači izložili su mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće, te med i proizvode od meda, a predstavljene su i tehnološke inovacije za poljoprivredu, također nastale u sklopu FARMA projekta.

Taj projekt  je počeo u septembru 2009. godine, a završava naredni mjesec.

FARMA projekt, odnosno Program razvoja tržišne poljoprivrede zajednički finansiraju vlada  Švedske i vlada SAD-a, putem svoje Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Projekt pomaže BiH da ojača privredu i da se pripremi za pridruživanje EU putem podrške konkurentnosti bh. poljoprivrednih proizvođača i preduzeća.

Direktorica za međunarodni razvoj pri Ambasadi Kraljevine Švedske Marie Bergstrom obišla je sajam, a novinarima je kazala da je veliko zadovoljstvo pružati podršku projektu koji je pokazao zavidne rezultate.

– Cilj je pružiti podršku bh. naporima za pridruživanje Evropskoj uniji, da konačno postane članica – rekla je Bergstrom.

Istakla je da je veoma važno što je pomognuto ljudima u ruralnim područjima da poboljšaju uvjete života.

– U narednom periodu Švedska će podržati BiH u okviru drugih projekta koji će pomoći da se približi EU – najavila je Bergstrom.

Direktor Misije USAID-a BiH David Barth rekao je da ovo sve pokazuje šta je BiH u stanju da uradi.

Naveo je da su uz pomoć FARMA projekta uvedene nove tehnologije te na taj način povećana proizvodnja i uvedene neke nove vrste prerađene hrane za kojom postoji velika potražnja na tržištu EU.

– Mi smo u USAID-u posvećeni da, osim ovog projekta, uradimo sve da poljoprivredni proizvodi iz BiH budu zastupljeni u svim marketima u Evropi i zemlji – naglasio je Barth.

USAID/ Sida FARMA pruža pomoć za više od 580 organizacija poljoprivrednih proizviđača i za više od 22.000 individualnih farmera širom BiH. Pomoć je pružena radi povećanja prinosa u proizvodnji i kvaliteta proizvoda.

Bh. poljoprivredni sektor mora povećati obim, raznolikost i kvalitet svoje proizvodnje uz smanjenje troškova za proizvođače da bi ispunio kriterije za pristupanje EU.

/Fena

Izvor: Sajam poljoprivrednih proizvoda na Trgu djece Sarajeva