Naslovna » Poslovne vijesti » Sarajevo među najjeftinijim gradovima u Evropi Cirih najskuplji

Sarajevo među najjeftinijim gradovima u Evropi Cirih najskuplji

Nakon Ljubljane, koja se nalazi na 129. mjestu liste Expatistana, prema troškovima života sljedeći grad je Zagreb koji se nalazi na 171. poziciji, a nakon njega slijede gradovi sa dosta nižim cijenama, Beograd na 195., Sarajevo 197. i Skoplje koje je na 212. mjestu indeksa troškova života.

Od ostalih gradova u širem regionu, najjeftinija je Atina, koja se nalazi na 131. mjestu, a prate je Istanbul koji je na 147., Bratislava 173., Budimpešta 188., Bukurešt 193. i Sofija u Bugarskoj koja se nalazi na 206. mjestu liste.

Prema indeksu troškova života portala Expatistan, najskuplji grad za život u svijetu je Cirih u Švicarskoj, a slijede ga Oslo, London, Ženeva, Singapur, New York, Hong Kong, San Francisco, Perth u Australiji i Lausanne u Švicarskoj.

Od 20 gradova sa najvišim troškovima života, njih deset se nalaze u Evropi, a četiri u Americi.

Osim toga, među najskupljim gradovima u svijetu još se, između ostalih, nalaze i Kopenhagen, koji je na 14. mjestu liste, Haag na 18., Tokio 21., Minhen 36., Tel Aviv 49., Doha 57. i Beč koji je na 67. mjestu indeksa troškova života.

S druge strane, najjeftiniji gradovi za život su Harkov u Ukrajini, Hyderabad (India), Pune (India), Ahmedabad (India), Madras (India), Bangalore (India), Chisinau (Moldova), Delhi (India), glavni grad Ukrajine Kijev i grad Murree u Pakistanu.

Najskuplji evropski grad je Cirih, dok je najskuplji grad u Aziji Singapur, u Americi New York, dok je najskuplji afrički grad Nairobi u Keniji.

Prema ovom indeksu, troškovi života u New Yorku su, primjerice, 162. posto skuplji od troškova života u Sarajevu. Stanarina u New Yorku je 410 posto skuplja od stanarine u Sarajevu, dok je odjeća u američkom gradu jeftinija za 13 posto nego u Sarajevu. Prema indeksu Expatistana, Beč je za 78 posto skuplji od bh. prijestolnice.

Troškovi života u Pragu u Češkoj su za četiri posto skuplji od troškova života u Sarajevu. Zanimljivo je da je hrana u Pragu jeftinija za 23 posto od hrane u Sarajevu, dok je stanarina skuplja za 49 posto nego u bh. glavnom gradu.

Prema istom indeksu, troškovi života u Berlinu su, primjerice, za 67 posto skuplji od troškova života u Beogradu. Vrlo je zanimljivo da su troškovi života u Londonu za 73 posto skuplji od troškova života u Berlinu.

Expatistan je portal koji nudi cijene troškova života gdje je moguće usporediti troškove života između gradova diljem svijeta. Usporedbe cijena u gradovima mogu omogućiti bolje upoznavanje sa troškovima života diljem svijeta.

Inače, indeks troškova života na ovoj stranici računa se prema podacima koje nude osobe koje su već posjetile određene gradove u svijetu. Riječ je o najvećoj besplatnoj bazi podataka sa cijenama u svijetu. Do sada je u kreiranju baze podataka učestvovalo oko 270.000 osoba. Cijene koje su uvrštene u indeks odnose se na stanarinu, odjeću, prijevoz, lijekove i hranu.

Izvor: Sarajevo među najjeftinijim gradovima u Evropi Cirih najskuplji

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>